NL EN

Causeries: Scatology

Hoewel vorm vaak wordt geprezen in de kunst, wordt materialisme vaak als iets afstotelijks gezien, en zo gaat het sublieme hand in hand met het groteske. In de scatologie treden deze twee tegenstellingen tastbaar naar de voorgrond. Zo is er in de literatuur uitvoerig gebruik gemaakt van ‘toilethumor’ als stijlfiguur om het eerbiedige op zijn kop te zetten en op het altaar van het absurde te plaatsen. Tijdens de achtste en laatste Causerie, onderzoekt schrijver en kunstenaar Alexandre Singh deze scatologische wendingen, van de ontegenzeggelijke materialiteit in de studie van excrementen tot opvattingen over het ‘groteske’ lichaam.

Alexandre Singh zet deze ideeën uiteen door theorieën uit de cultuursociologie met David Inglis (professor sociologie aan de universiteit van Exeter) en het werk van Sigmund Freud met Iki Freud (psychoanalytica).

Over de Causeries

Witte de With Center for Contemporary Art presenteert de Causeries als onderdeel van de totstandkoming van Alexandre Singhs ambitieuze toneelstuk The Humans in 2013. De titel van de serie Causeries is afgeleid van het Franse werkwoord causer – praten of kletsen – en geeft aan dat de reeks bestaat uit een aantal intieme discussies. Hierin zal Singh uitweiden over de centrale thema’s van The Humans, variërend van kosmologie en kosmogonie tot picturale satire, dans, drama en religie. In tegenstelling tot traditionele lezingen en symposia zijn de Causeries bedoeld als informele gesprekken tussen de kunstenaar en een expert op een bepaald gebied. Op deze manier wordt niet alleen Singhs artistieke proces intellectueel verrijkt, maar ook de onderliggende thematiek van The Humans gedeeld met het publiek.

Over The Humans

Met ‘schepping’ als centraal thema en de antieke Griekse komedies van Aristophanes als inspiratiebron speelt The Humans zich af in een tijd voor het ontstaan van de Aarde, in een protowereld bevolkt door geesten, goden, ambachtslieden en mannen van klei en gips. Het project van beeldend kunstenaar en schrijver Alexandre Singh omvat een toneelstuk dat op locatie in Witte de With geproduceerd wordt en in de lente van 2013 zal worden opgevoerd. Tevens maakt de serie maandelijkse Causeries deel uit van The Humans, geïnspireerd door de rekwisieten die Singh produceert.

Deelnemers

Curators

Ondersteund door

Institut Francais

Verwante items

back