NL EN

Causeries: Aristophanes

De Griekse toneelschrijver Aristophanes (ca. 446 v.Chr. – ca. 386 v.Chr.) werd gevreesd om zijn kritische commentaar op de samenleving van het Athene van zijn tijd. In zijn toneelstukken, waarvan er slechts elf ons bekend zijn, geeft hij door middel van satirische grappen en woordspelingen zijn visie op de politieke situatie van Athene en zijn tijdsgenoten.

In deze Causerie staat Aristophanes, ‘de prins van de komedie’, centraal als inspiratiebron voor Alexandre Singh. Samen met verschillende experts bediscussieert de kunstenaar een uiteenlopende reeks aanverwante thema’s – van het koor, de kostuums en de dramaturgie tot de sociale en politieke context waarin dit satirische erfgoed geschreven werd.

Deelnemers zijn onder andere:
Edith Hall (Professor Klassieke Talen en Culturen, King’s College, London) over de politieke en sociale context.
James Robson (Professor en Departementshoofd Klassieke Talen en Culturen, The Open University, London) over de tekstuele analyse van Aristophanes’ toneelstukken.

Alexa Piqueux (Professor Departement Griekse Cultuur, Université Paris Ouest Nanterre La Défense) over de kostuums en dramaturgie in het werk van Aristophanes.

Adriaan Rademaker (Professor Klassieke Talen en Culturen, Universiteit Leiden) over de tekstuele analyse van Aristophanes’ toneelstukken.

Causeries
11 oktober 2012 – The Mountain in Art and Literature;
15 november 2012- Literary Satire: on Pope, Lucian, and Wodehouse;
19 januari 2013 – The Voice and The Chorus;
16 februari 2013 – Woody Allen;
16 maart 2013 – Scatology;
13 april 2013 – The Sculptor.

Recent

The Creation: On Cosmogony and Cosmology
Zaterdag 2 juni 2012
Deelnemers: Jessica Frazier (Onderzoeker, Oxford Centre for Hindu Studies), Andrew Jaffe (Professor Astrofysica, Imperial College London), Bernadette Leclercq-Neveu (Professor Klassieke Talen en Culturen, École Normale Supérieure Paris), Bénédicte Lemmelijn (Professor Theologie, Katholieke Universiteit Leuven), Alexander Verpoorte (Professor Archeologie, Universiteit van Leiden) en Francis Wolff (Professor filosofie, École Normale Supérieure Paris).

Pictorial Satire
Donderdag 12 juli 2012
Deelnemers: Brian Dunphy (Professor Radio & Televisie, Brooklyn College, NY), Pascal Dupuy (Professor vroegmoderne geschiedenis, Universiteit van Rouen) en Martin Myrone (Hoofd Curator Britse Kunst van voor 1800 bij Tate Britain, Londen).

Theatrical Costumes
Donderdag 16 augustus 2012
Deelnemers: Amy Kenny (Onderzoekscoördinator Globe Theatre, Londen), Valeria de Lucca (Professor Muziekwetenschappen, Universiteit van Southampton) en Alan Cummings (Professor Japanologie, School of Oriental and African Studies, University of London).

Over de Causeries

Witte de With Center for Contemporary Art presenteert de Causeries als onderdeel van de totstandkoming van Alexandre Singhs ambitieuze toneelstuk The Humans in 2013. De titel van de serie Causeries is afgeleid van het Franse werkwoord causer – praten of kletsen – en geeft aan dat de reeks bestaat uit een aantal intieme discussies. Hierin zal Singh uitweiden over de centrale thema’s van The Humans, variërend van kosmologie en kosmogonie tot picturale satire, dans, drama en religie. In tegenstelling tot traditionele lezingen en symposia zijn de Causeries bedoeld als informele gesprekken tussen de kunstenaar en een expert op een bepaald gebied. Op deze manier wordt niet alleen Singhs artistieke proces intellectueel verrijkt, maar ook de onderliggende thematiek van The Humans gedeeld met het publiek.De maandelijkse Causeries zijn geïnitieerd door Alexandre Singh en Defne Ayas, en worden georganiseerd in overleg met criticus en schrijver Donatien Grau.

Over The Humans

Met ‘schepping’ als centraal thema en de antieke Griekse komedies van Aristophanes als inspiratiebron speelt The Humans zich af in een tijd voor het ontstaan van de Aarde, in een protowereld bevolkt door geesten, goden, ambachtslieden en mannen van klei en gips. Het project van beeldend kunstenaar en schrijver Alexandre Singh omvat een toneelstuk dat op locatie in Witte de With geproduceerd wordt en in de lente van 2013 wordt opgevoerd. Tevens maakt de serie maandelijkse Causeries deel uit van The Humans, geïnspireerd door de rekwisieten die Singh produceert.

Deelnemers

Curators

Ondersteund door

Institut Francais

Verwante items

back