NL EN

Tools For Demodernizing Chapbook Lancering en Gesprek met Naomi Beckwith, Elena Filipovic en Grace Ndiritu bij Palais de Tokyo

Extern Gratis toegang

Kunstinstituut Melly is verheugd deze herfst samen te werken met Palais de Tokyo voor een publieke presentatie van Tools for Demodernizing, een initiatief dat zich focust op het maken van transformatieve en houdbare veranderingen in hedendaagse kunstinstellingen. Bij dit dynamische programma worden we vergezeld door drie speciale gasten: Naomi Beckwith (adjunct-directeur, Jennifer en David Stockman Chief Curator van het Solomon R. Guggenheim Museum); Elena Filipovic (directeur van het Kunsthalle Basel); en kunstenaar Grace Ndiritu. Door gewaagde initiatieven, rigoureus onderzoek en door hun artistieke visies, hebben alle gasten een uniek perspectief op hoe alternatieve ideeën op het moderne esthetische canon kunnen worden bedacht en beoefent, en hoe het museum hiervoor als draagvlak fungeert. Een Q&A zal gemodereerd worden door Nataša Petrešin-Bachelez (Cultureel programma manager bij de Cité internationale des arts) en leden van het Kunstinstituut Melly team.

Door middel van voorbeelden, gesprekken en praktische oefeningen, reageert het programma op haar centrale vraag: “Hoe kunnen we institutionele tijd re-toolen?” Deze vraag komt voort uit de Tools for Demodernizing trainingen die plaatsvonden in de zomer van 2023 bij Kunstinstituut Melly. Bij dit programma deden een select aantal medewerkers mee van vijf netwerk partnerinstituten, waaronder: Artspace (Sydney), the Initiating Council for the Museum of Contemporary Art (ICMoCA) (Kosovo), Javett-UP (Pretoria), and Museo de Arte Moderno de Medellín (MAMM) (Medellín) en Kunstinstituut Melly (Rotterdam).

Tijdens het programma in Rotterdam werd het nalatenschap van ‘white-cube’ instituten bevraagd, in het licht van dringende onderwerpen rondom institutionele betrokkenheid, sociale verantwoordelijkheid en de (h)erkenning van de doorwerkingen van koloniale verledens in het heden. In het aankomende programma in Parijs wordt het begrip ‘re-tooling’ gebruikt om praktische aanpakken van conceptueel moeilijke thema’s te bespreken; met de bespreking van ‘institutionele tijd’ leveren we kritiek op groei en uitbreiding, rechtlijnigheid en vormen van tijdsbesef voortkomend uit crisissen.

Dit programma vormt de lancering van het online chapbook van Tools for Demodernizing. Deze online publicatie deelt de documentatie, lessen en reflecties vanuit de trainingen. Een ander evenement dat de online publicatie lanceert, vindt plaats bij Kunstinstituut Melly in Rotterdam op 10 november, samen met een Masterclass en keynote lezing door Denise Ferreira da Silva, gepresenteerd in samenwerking met Blacker Blackness.

Om je plek voor dit gratis evenement te reserveren, verwijzen we je graag naar de website van Palais de Tokyo.

Deelnemers

Curators

Netwerk

Ondersteund door

Tools for Demodernizing wordt ondersteund door de Terra Foundation for American Art.

Verwante items

back