NL EN

Keynotes — Day 1

Steeds vaker roepen we om alternatieve visies op de toekomst, of het nu gaat over de toekomst van de stad of op een andere schaal. De vraag is welke inspirerende verhalen en beelden nog onze visie en verbeelding kunnen aanwakkeren. In het kader van Futurosity, een jaar durend project van Kunstblock in samenwerking met kunstenaar en schrijver Douglas Coupland, zal de tweedaagse Futurosity Summit onze relatie tot het begrip toekomst op scherp zetten. In plaats van het schetsen van mogelijke utopieën zal tijdens dit symposium worden onderzocht welk artistieke of fictieve taal ons aanknopingspunten biedt om een beeld te vormen van de toekomst voor de 21ste eeuw.

Op de eerste avond van de Futurosity Summit op woensdag 18 mei bespreken Willem Schinkel, Douglas Coupland en Shumon Basar hun visie op de toekomst in een lezing en discussie bij Witte de With Center for Contemporary Art.

FUTURE CAPITAL IN SMART CITIES

19:00 - 20:00 | Lezing door Willem Schinkel (Professor Social Theory aan de Erasmus Universiteit Rotterdam)

Welke ‘toekomst’ stellen wij ons voor als we aan ‘slimheid’ denken? Wanneer we ons een voorstelling van de toekomst proberen te maken, zien we al snel een hoogst technologische, utopische dan wel dystopische wereld. Maar aan wie behoort die wereld toe? Op welke wijze brengen techno-utopische beloften politieke kwesties terug tot problemen die om technocratische oplossingen vragen? In hoeverre nodigt dit de private sector uit om de vorm te bepalen van de publieke ruimte en van het publiek in het algemeen?

THE PAST IS NOW USELESS

20:00 - 21:00 | Keynote conversatie door Douglas Coupland (schrijver en kunstenaar) en Shumon Basar (schrijver, denker en cultureel criticus)

‘Hoeveel toekomst kan ons brein verdragen voordat het explodeert of implodeert?’ vraagt schrijver en beeldend kunstenaar Douglas Coupland zich af in zijn essay Futurosity uit 2015. Wanneer schakelt onze tijdsbeleving over van verleden, naar heden, naar toekomst? Hoe lang duurt nu en wanneer begint morgen in een versnelde wereld? Coupland en schrijver en cultuurcriticus Shumon Basar bespreken de vaak beklemmende idee van de toekomst die we in verschillende facetten van ons leven ervaren.

[figure Futurosity Summit - Keynotes Day 1]

Futurosity Summit

De Summit vormt het brandpunt van het Futurosity project – onderdeel van Rotterdam viert de stad! – en biedt een tweedaags programma met lezingen, workshops, tours en debatten door kunstenaars, schrijvers en denkers met een scherpe blik op de toekomst. Naast de Keynote lezing van Douglas Coupland samen met Shumon Basar, zijn er bijdragen van Max Dovey & Manetta Berends, Helen Hester, Charlie Koolhaas, Dennis Muñoz Espadiña, Willem Schinkel, Lukas Simonis, Elfie Tromp, Tommy Ventevogel en Liesbeth van Zoonen.

Klik hier voor het gehele programma.

Kunstblock is de naam van het samenwerkingsverband van kunstinstellingen in het Witte de Withkwartier: TENT, CBK Rotterdam, V2_ Instituut voor de Instabiele Media, Showroom MAMA, Witte de With Center for Contemporary Art en WORM, Instituut voor Avantgardistische Recreatie. Futurosity is onderdeel is van Rotterdam viert de stad! (kijk voor het volledige programma op www.rotterdamviertdestad.nl) en wordt ondersteund door The Art of Impact.

Deelnemers

Verwante items

back