NL EN

Douglas Coupland — Bit Rot

Witte de With Center for Contemporary Art presenteert Bit Rot door kunstenaar en schrijver Douglas Coupland. Bit Rot is Couplands eerste grootschalige solotentoonstelling in Europa en is te zien van 11 september 2015 tot 3 januari 2016. De tentoonstelling duikt in Couplands gedachtewereld en combineert het werk van de kunstenaar met geleende werken uit zijn persoonlijke verzameling. Ook wordt er materiaal getoond dat voortkomt uit zijn recente residency bij het Google Cultural Institute in Parijs. Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige paperback, waarin nieuwe en bestaande korte verhalen en essays van de kunstenaar zijn samengebracht.

In deze tentoonstelling deelt Coupland zijn gedachten met het publiek en snijdt onderwerpen aan als globalisering, terreur, het Internet, popcultuur, social media, en de daaruit voortkomende beeldeconomie. De titel Bit Rot verwijst naar het fenomeen van spontane ontbinding van digitale data. Zo vormt de tentoonstelling een associatief en visueel spel waarin geheugen, verlies, roem, geweld, vernietiging en creatie de belangrijkste onderwerpen vormen.

Al jarenlang verzamelt Douglas Coupland op intuïtieve wijze kunstwerken, afbeeldingen en objecten, waaruit een collectie is ontstaan die wellicht alleen voor de kunstenaar zelf helemaal te begrijpen is. Elk van de hier getoonde werken begon als een impulsieve aankoop, maar leidde uiteindelijk tot meer inzicht in Couplands eigen, diep gewortelde behoeftes en verlangens. Het is voor het eerst dat de kunstenaar deze verzamelde werken tentoonstelt samen met zijn eigen werk.

Coupland presenteert daarnaast een nieuw werk dat is ontstaan tijdens zijn residency bij het Google Cultural Institute in Parijs in het voorjaar van 2015: The Living Internet. Dit kinetische sculpturale “tableau” toont op een directe, materiële wijze hoe het internet en online zoekacties er eigenlijk uit zien.
Belangrijk in het kader van Bit Rot is An app called: Yoo, een tekst die verschijnt in de begeleidende publicatie. Deze fictieve app, ontworpen door Coupland, creëert nieuw en uniek visueel materiaal dat gebaseerd is op alle (meta-)data die individuen gedurende hun leven genereren. Als de Yoo app, in feite een mind-map techniek, een tentoonstelling zou kunnen voortbrengen, dan zou deze waarschijnlijk lijken op de tentoonstelling Bit Rot.

Yoo brings previously unobserved life patterns to the surface.
Yoo allows you to reinterpret any day of your life in an infinite number of ways.
Yoo finds connections in your life that you didn’t know were happening and makes them for you, before your eyes.
Yoo, poetically, allows you to reincarnate while still living.
Yoo takes images, sounds and text from the course of your day (or week or year) and weaves them together so that they morph, jump-cut and dissolve.
Every new technology allows us new opportunities to explore our humanity. That’s what Yoo is all about.
— Fragmenten uit An app called: Yoo, gepubliceerd in Bit Rot, Douglas Coupland, 2015

The Cloud Is The New Infinity

[figure Douglas_Coupland_Support]

Met The Cloud Is The New Infinity (2017) presenteert de gerenommeerde auteur en kunstenaar Douglas Coupland een speciaal voor Witte de With ontwikkelde versie van zijn beroemde serie Slogans for the Twenty-First Century. Zijn solotentoonstelling Bit Rot was te zien bij Witte de With van 11 september 2015 tot en met 3 januari 2016. De opbrengst van de verkoop van deze editie gaat deels naar de kunstenaar en deels naar het instituut.

Meer info

Publicatie

De paperback Bit Rot wordt uitgegeven door Witte de With en bestaat uit een verzameling korte verhalen die voor deze tentoonstelling geschreven zijn. Door het belang van de literatuur als artistiek medium te benadrukken, laat Coupland wederom de kwesties uit de tentoonstelling aan bod komen middels het geschreven woord. De publicatie Bit Rot is verkrijgbaar vanaf de opening van de tentoonstelling op 10 september 2015.

Futurosity - Kunstblock

Bit Rot vormt het startpunt van Futurosity, een jaar durend project van Kunstblock, met kunstenaar en schrijver Douglas Coupland als ‘artist in focus’. In het kader van de Manifestatie Rotterdam viert de stad!, nodigt Kunstblock iedereen uit om samen na te denken over het begrip ‘toekomst’, door middel van diverse presentaties, events, masterclasses en workshops. Kunstblock is de naam van een samenwerkingsverband van kunstinstellingen in het Witte de Withkwartier: TENT, CBK Rotterdam, V2_ Instituut voor de Instabiele Media, Showroom MAMA, Witte de With Center for Contemporary Art en WORM, Instituut voor Avantgardistische Recreatie.

Futurosity is onderdeel is van Rotterdam viert de stad! (kijk voor het volledige programma op www.rotterdamviertdestad.nl) en wordt ondersteund door The Art of Impact.

Deelnemers

Curators

Ondersteund door

Bit Rot wordt mogelijk gemaakt door ondersteuning van Intracorp, Vancouver en AMMODO, Amsterdam. Het werk The Living Internet is een initiatief van Douglas Coupland, ondersteund door het Google Cultural Institute.

Verwante items

back