NL EN

Moderation(s): Incidents of Travel (Hong Kong)

Tijdens hun verblijf in Hong Kong onderzoekt Latitudes de stad vanuit het perspectief van de curator. Hierbij zullen ze zich richten op de manier waarop gespecialiseerde stadsrondleidingen en attracties–verschijnselen aan de rand van de cultuur-, toerisme- en vrijetijdsindustrie–het territorium indelen en articuleren. In navolging, en als verdere uitwerking, van de aanpak die ook al gehanteerd werd tijdens het project Incidents of Travel in Casa del Lago, Mexico City (24 september – 4 november 2012) nodigt het duo vier kunstenaars uit om een eendaagse stadsrondleiding uit te stippelen. De deelnemende kunstenaars uit Hong Kong zijn Nadim Abbas, Ho Sin Tung, Yuk King Tan en Samson Young. Iedere kunstenaar zal tijdens deze rondleidingen het verhaal van de stad opnieuw vertellen, aan de hand van zelfgekozen routes en ankerpunten en gekleurd door persoonlijke, artistieke interesses. Daarnaast onderzoekt Latitudes plaatselijke tentoonstellingsmodellen, displays en excentrieke lokale attracties zoals amateuristische en esoterische musea.

Ten grondslag aan dit onderzoek liggen vragen als: hoe verhoudt de culturele component van de stadsrondleiding zich tot historische, geografische, sociologische en commerciële belangen? Kan de rondleider gezien worden als bemiddelaar en de rondgeleide als toeschouwer? En wat kunnen hedendaagse curatoren–en toekomstige kunstinstellingen–leren van de plaatselijke expositiestrategieën in Hong Kong?

Sinds 2005 werkt Latitudes aan de opzet en ontwikkeling van hedendaagse kunstprojecten, in samenwerking met diverse organisaties. Ook heeft het duo samengewerkt met kunstenaars voor uiteenlopende projecten met een breed scala aan werkmethodes en benaderingen, zoals verschillende soorten presentaties en tentoonstellingen, publicaties, ontmoetingen en uitwisselingen, maar ook meer theoretische en interpretatieve benaderingen.

Deelnemers

Curators

Netwerk

Verwante items

back