NL EN

Moderation(s): A Fictional Residency (Hong Kong)

Oscar van den Boogaard’s vertrekpunt voor de schrijfsessies was een werk van de Belgische kunstenaar, schrijver en filmmaker Marcel Broodthaers. De atlas La conquête de l’espace. Atlas à l’usage des artistes et des militaires (1975), meet slechts 38mm x 25mm en bestaat uit een verzameling kleine, zwart-monochrome iconen van landen, zonder echter steden, rivieren of bergen weer te geven. Als dusdanig is de atlas onbruikbaar voor iemand die de weg zoekt, maar hij bood de deelnemers wel de mogelijkheid hun eigen relatie tot ruimte en schaal in vraag te stellen.

A Fictional Residency bevraagt de rol die fictie speelt in ons denken over de wereld. De verschillende achtergronden van de genodigde schrijvers – architecten, journalisten of beeldend kunstenaars – illustreren het idee dat elke vorm van creativiteit een fictief aspect in zich draagt. In beeldende kust worden objecten gecreëerd: schilderijen, beelden, foto’s en installaties; in literatuur worden woorden, zinnen, paragrafen en uiteindelijk verhalen geschreven. A Fictional Residency brengt beide vormen met elkaar in dialoog.

--

Aan het einde van de residentie, samen met de boekpresentatie, zal Heman Chong, de Moderator van het Moderation(s) programma, een versie van het toneelstuk Lucia Melts (2001, Oscar van den Boogaard) regisseren.

Deelnemers

Netwerk

Verwante items

back