

Ola Hassanain is een kunstenaar uit Amsterdam die architectuur, film en ruimtelijke praktijken gebruikt om de politiek van het wonen en de ruimtelijke manifestatie van macht te onderzoeken. Haar werk gaat in op plekken die gevormd worden door klimaatonzekerheid, verdringing en postkoloniale infrastructuren, en reflecteert op de doorleefde ervaring van instabiliteit en op hoe ruimtelijke verbeeldingen daarop kan reageren en verschuiven.
In The Watcher, haar solotentoonstelling bij Kunstinstituut Melly, laat Hassanain zich inspireren door zowel Nederlandse als Soedanese landschappen met waterbeheer en reflecteert ze op het toekijken als een vorm van zorg en verantwoordelijkheid. Centraal in het werk staat de figuur van de wachter, ontleend aan het Gezira-irrigatiesysteem in Soedan: een gemeenschapsbeheerder die het waterpeil in de gaten houdt en vroege tekenen van overstromingen signaleert. Deze rol is herkenbaar voor gemeenschappen in Soedan die te maken hebben met ecologische onzekerheid – waaronder die uit Ola's eigen achtergrond – en biedt een kader om na te denken over hoe mensen reageren op het trage verloop van een ramp, of die nu natuurlijk is of door de mens veroorzaakt.
De film, The Watcher, is gemaakt in opdracht van BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht, en wordt in deze versie gepresenteerd bij Kunstinstituut Melly. Dit project wordt ondersteund door Ammodo.