NL EN

Benefietavond 2012

[figure Benefit Evening 2012 1]

Donderdagavond 6 september 2012 vond de benefietavond van Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam en de Appel arts centre, Amsterdam plaats op een unieke locatie, namelijk Atelier van Lieshout. Het programma bestond uit diverse onderdelen, waaronder een speech van Chris Dercon en een veiling van een aantal kunstwerken met medewerking van Christie’s.

Defne Ayas, directeur van Witte de With Center for Contemporary Art, en Ann Demeester, directeur van de Appel arts centre, zeiden tijdens hun welkomstwoord dat deze avond een bijzonder voorbeeld is van de ontwikkeling van ondernemerschap en patronage binnen de hedendaagse kunstsector in Nederland. Ze waren verheugd te zien dat deze avond echter eveneens een gemeenschap samenbracht van Nederlandse kunstenaars, verzamelaars, galeriehouders en betrokken publiek die de beeldende kunst een warm hart toedraagt. “Een fantastische avond waarin private passie leidde tot algemeen nut.”

Keynote speaker Chris Dercon, directeur van Tate Modern in Londen en Witte de Withs eerste directeur, herinnerde de aanwezigen aan het ontstaan van Witte de With en de Appel arts centre en onderstreepte het belang van beide instellingen. Tijdens zijn inspirerende toespraak riep hij het publiek op om de instellingen genereus te ondersteunen, omdat zij niet alleen belangrijk zijn voor de toekomst van de beeldende kunst, maar met name voor de toekomst van innovatie in Nederland.

De benefietveiling bevatte acht kunstwerken en zes ‘experiences’, genereus gedoneerd door kunstenaars Feiko Beckers, Otto Berchem, Dirk Braeckman, Angela Bulloch, Heman Chong, Ellen Gallagher, Joep van Lieshout, Mika Rottenberg, Alexandre Singh, Salla Tykka, Markus Selg, Guido van der Werve en Qiu Zhijie. Jop Ubbens, chairman van veilinghuis Christie’s Amsterdam, was veilingmeester.

We zijn buitengewoon verheugd mee te kunnen delen dat de avond een groot succes is geworden. Er waren 180 gasten aanwezig en er werd een bedrag van meer dan 100.000 euro opgehaald. De opbrengst wordt ingezet ten behoeve van de toekomstplannen van beide instellingen. Witte de With Center for Contemporary Art en de Appel arts centre worden ondersteund door het Rijk en beide gemeenten, maar voor het bestaan van beide instellingen is de support van private financiers essentieel. Particuliere giften en donaties maken het verschil. Ze zijn belangrijk voor ons succes, onze toekomst en de toekomst van de internationale hedendaagse kunst in Nederland.

Het is de tweede keer in de geschiedenis van beide instituten dat er een dergelijk benefietevenement werd georganiseerd dat in een Nederlandse context uniek kan worden genoemd.. In 2009 was dit de veiling Two in One in samenwerking met veilinghuis Christie’s. Het gezamenlijke benefietdiner zal vanaf nu jaarlijks plaatsvinden en zal bijdragen aan het versterken van private fondsenwerving in Nederland. Witte de With en de Appel arts centre slaan op het inhoudelijke vlak regelmatig de handen in elkaar. Zo werd dit jaar – samen met het Mondriaanfonds – opnieuw een editie van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek georganiseerd en wordt in in 2013 een introductiecursus over hedendaagse kunst georganiseerd.

[figure Benefit Evening 2012 2]

[figure Benefit Evening 2012 3]

[figure Benefit Evening 2012 4]

Verwante items

back