NL EN

KEYNOTE door Maria Thereza Alves: The Return of a Lake

[figure KEYNOTE_Maria_Thereza_Alves_video]

KEYNOTE
Maria Thereza Alves
De terugkeer van een meer: Het gemeenschapsmuseum van de Valle de Xico, sociale praktijk en inheemse hydrocultuur

Maria Thereza Alves is een in Brazilië geboren kunstenaar, medeoprichtster van de Groene Partij van São Paulo en voormalig lid van de Internationale Indische Vredesraad. Op 6 november zal Alves een bijdrage leveren aan een KEYNOTE waarin ze haar langetermijnproject 'The Return of a Lake' bespreekt. In deze ontmoeting van kunst en activisme werkt Alves samen met de inheemse bevolking van de Xico vallei in Chalco, nabij Mexico City, en ondersteunt en leert ze met het herstel van een meer in de schaduw van generaties van koloniale en neokoloniale verwoestingen. Wat hier terugkeert is niet alleen een meer, maar de mogelijkheid van een manier van leven.

Het werk van Alves is te zien geweest tijdens de Biënnale van Sydney 2020, dOCUMENTA (13), en Manifesta 12 naast vele andere biënnales en museumlocaties. Na de lezing zal Alves samen met Clara Balaguer, hoofd sociale praktijken van de Willem de Kooning Academie en oprichter van The Office of Culture and Design in Manilla, een vraaggesprek voeren

Toegewijd aan institutionele transformatie door middel van collectief leren zal dit programma een praktische oefening in keramiek en belangenbehartiging bevatten, gehouden in samenwerking met de SPIN-studentengroep en de afdeling Sociale Praktijk van Willem de Kooning. Hier zullen online aanwezigen worden uitgenodigd om de levende culturen van de Xico vallei te begrijpen, en het programma zal resulteren in een gedocumenteerde bijdrage aan de restitutieprojecten van het Museo Comunitario del Valle de Xico (Gemeenschapsmuseum van de Xico Vallei).

De KEYNOTE serie is een nieuw maandelijks platform in Rotterdam om samen te denken en te praten. Elke KEYNOTE vindt plaats op vrijdagavond in MELLY, en online, waarbij de stem van kunstenaars en manieren van 'sense making' in de kunst en onze maatschappij centraal staan.

Deelnemers

Ondersteund door

De activiteiten in MELLY worden ondersteund door Stichting Droom en Daad.

Verwante items

back