NL EN

Rotterdam Cultural Histories #3: Steen in Water

In de jaren zeventig maakten beeldend kunstenaars Teun Jacob (1927-2009) en Kees Verschuren (1941) het op dat moment grootste kunstwerk van Nederland. Op de 1e Maasvlakte creëerden zij in een periode van ruim vijf jaar een indrukwekkend land art kunstwerk, grenzend aan een energiecentrale.

Het werk werd gemaakt in het kader van een opdracht die uitgeschreven was door de gemeente Rotterdam samen met het Gemeente-Energie Bedrijf (G.E.B.). Tientallen kunstenaars meldden zich aan. In een open procedure, die gepaard ging met het nodige protest, ging de opdracht uiteindelijk naar Jacob en Verschuren. Gedreven werkten zij aan dit enorme omgevingskunstwerk dat werd opgeleverd in 1979, waarin ook werk van andere kunstenaars werd opgenomen, zoals onder anderen Marinus Boezem en Carel Visser. Daarna raakte het werk in de vergetelheid. Door uitbreiding van de energiecentrale en achterstallig onderhoud is het kunstwerk de laatste jaren steeds meer aangetast.

De vitrinepresentatie toont archiefstukken rondom de totstandkoming van dit kunstwerk, over de inspraak, de vele meningen, de protesten. Historische foto’s en bouwtekeningen tonen het werk en laten zien hoe intieme ruimtes werden gecombineerd met weidse uitzichten. De onlangs verschenen publicatie Steen in Water – een onbekend aardwerk voor de 1e Maasvlakte is verkrijgbaar in de TENT Bookshop.

Rotterdam Cultural Histories is een samenwerking tussen TENT en Witte de With, waarmee we onze gemeenschappelijke wortels in Rotterdam verkennen en zo de raakvlakken tonen tussen onze beide programma’s. Rotterdam Cultural Histories is opgezet door Defne Ayas (directeur, Witte de With) en Mariette Dölle (artistiek leider TENT).

Netwerk

Verwante items

back

Binnenkort! 22 september 18-21u, Finissage 84 STEPS en Stille Veiling, en ook Mama Aisa met Boris van Berkum, Alexandra van Dongen, Marian Markelo en Gloria Wekker