NL EN

Rotterdam Cultural Histories #4: Paul Thek

In 1978 – 1979 organiseerde het Lijnbaancentrum in Rotterdam Jack’s Procession: What’s Going on Here?, een installatie of environment, gecreëerd door kunstenaar Paul Thek (1933 – 1988). Thek maakte bij diverse Europese en Amerikaanse kunstinstituten in de jaren zestig en zeventig grootschalige environments, de installatie in Rotterdam was een van de laatste die hij in Europa realiseerde. Het Lijnbaancentrum (1970 – 1984), onder leiding van directeur Felix Valk, was een expositieruimte in het centrum van Rotterdam, dat speelse, associatieve tentoonstellingen maakte over een breed scala aan culturele onderwerpen.

De environment stelde een dromerig landschap voor, vol met religieuze, spirituele en politieke symbolen die de kunstenaar eerder had gebruikt, maar ook nieuwe iconografische elementen die, in de ogen van Thek, “typisch Rotterdams” waren. Hij integreerde snapshots en krantenknipsels over milieukwesties in en rondom de stad, en vroeg een zand beeldhouwer om een toren te bouwen, geïnspireerd door de Rotterdamse De Toren van Babel van Pieter Bruegel I (collectie Museum Boijmans Van Beuningen).

Naast archiefmateriaal toont Rotterdam Cultural Histories #4 een serie installatiefoto’s van Jack’s Procession. De meeste van deze foto’s, beschikbaar gesteld door het Stadsarchief Rotterdam, zijn nooit eerder tentoongesteld of gepubliceerd. Daarnaast is er een compilatie van videofragmenten te zien die gemaakt werd voor The Wonderful World That Almost Was, de allereerste retrospectieve tentoonstelling over Paul Thek, in 1995 bij Witte de With Center for Contemporary Art.

Rotterdam Cultural Histories is een samenwerking tussen TENT en Witte de With, waarmee we onze gemeenschappelijke wortels in Rotterdam verkennen en zo de raakvlakken tonen tussen onze beide programma’s. Rotterdam Cultural Histories is opgezet door Defne Ayas (directeur Witte de With) en Mariette Dölle (artistiek leider TENT). Deze vierde editie is samengesteld door Adelheid Smit (PR & Communicatie Witte de With) en ontstond in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum presenteert tevens een boek en een tentoonstelling, Please Write!, over Paul Thek, op 6 februari 2015 tegelijkertijd met Rotterdam Cultural Histories #4.

Netwerk

Series

Verwante items

back