NL EN

Rotterdam Cultural Histories #10: Naum Gabo

De titelloze sculptuur van de Russisch-Amerikaanse Naum Gabo (1890 – 1977) op de Rotterdamse Coolsingel is het grootste constructivistische kunstwerk dat ooit in 
de openbare ruimte is geplaatst. ‘Het ding’ of ‘de gestileerde bloem’ zoals het werk van 26 meter hoog en 40.000 kilo zwaar ook wel wordt genoemd, was indertijd hét icoon van moderniteit op de moderne Coolsingel.

In 2011 werden het pand van de Bijenkorf en het kunstwerk tot rijksmonument uit de wederopbouwperiode verklaard. De sculptuur verkeert al jaren in deplorabele staat en het is de bedoeling dat deze in 2017, gelijktijdig met de langverwachte herinrichting van de Coolsingel, wordt gerestaureerd. Met het terugwinnen van de publieke ruimte van deze centrale ader in de stad, wordt hopelijk de rol van de Gabo als landmark in ere hersteld. In de aanloop naar deze restauratie geeft Rotterdam Cultural Histories #10 een impressie van de geschiedenis van de sculptuur, aan de hand van voorontwerpen, beeldmateriaal van de onthulling en documentatie van diverse restauraties die door de jaren heen zijn uitgevoerd.

Oorspronkelijke opdrachtgever was Bijenkorf-directeur Van der Wal, daarbij geadviseerd door Nelly van Doesburg, de weduwe van Theo van Doesburg en kenner van de abstracte moderne kunst. In 1957 werd het werk geplaatst voor het door architect Marcel Breuer ontworpen warenhuis aan de Coolsingel.

Deze editie is georganiseerd in nauwe samenwerking met Sculpture International Rotterdam, het internationale programma voor kunst en de publieke ruimte van CBK Rotterdam.

De sculptuur van Naum Gabo is opgenomen in de internationale beeldencollectie van de stad, Sculpture International Rotterdam, maar is eigendom maar van IEF Capital.

Rotterdam Cultural Histories is een samenwerking tussen TENT en Witte de With, waarmee we onze gemeenschappelijke wortels in Rotterdam verkennen en zo de raakvlakken tonen tussen onze beide programma’s. Rotterdam Cultural Histories is opgezet door Defne Ayas (directeur Witte de With) en Mariette Dölle (voormalig artistiek directeur TENT).

Curators

Netwerk

Series

Verwante items

back