NL EN

Maria Pask: Zandra Rhodes' slaapkamer; een kamer om Auden te lezen

Maria Pask woont en werkt in Amsterdam en is een van de 15 geselecteerde kunstenaars voor het seizoen 2020-2021 van de Hartwig Art Production | Collection Fund. De kunstenaar onderzoekt door middel van performances en installaties creativiteit en collectief auteurschap, empowerment en maatschappelijke dienstverlening. In de afgelopen twee decennia stond wederkerigheid centraal in haar praktijk en komen haar werken tot stand door gedeelde ervaring met als doel om acceptatie, openheid en verandering te bevorderen.

Met Zandra Rhodes' slaapkamer; een kamer om Auden te lezen (2021) vervolgt de kunstenaar haar onderzoek naar werk van mode en textiel ontwerper Zandra Rhodes. Deze keer vestigt zij haar aandacht op diens slaapkamer, van top tot teen gehuld in creaties van de ontwerper. Pask beschouwd de slaapkamer van Rhodes als een ideale ruimte om zich terug te trekken, oude geliefden te herinneren en te dromen over toekomstige relaties. Deze gedachten heeft zij verwerkt tot allerlei tekeningen, schilderijen en prenten. In navolging van Rhodes heeft Pask voor deze tentoonstelling ook haar eigen (toevluchts-)oord vormgegeven, voorzien van meters stof, bloemendisplays, schilderijen, en zelfs een eigen lijn bedlinnen. Ook opgenomen in de tentoonstelling zijn handgemaakte boekenleggers en kussens vervaardigd door Paul Wilkinson, een volwassene waar Pask voor zorgt.

Anders dan bij Rhodes worden alle tentoongesteld objecten door de kunstenaar te koop aangeboden, waarvan de opbrengsten worden gedoneerd aan Sint Helena Cuckoo, een Nederlandse liefdadigheidsinstelling voor woonondersteuning aan oudere volwassenen, die wordt geleid door de kunstenaar. Hiermee wil Pask reflecteren op de verminderde waardering van toegepaste kunst en amateurisme en tegelijkertijd gebruikmaken van de commerciële kanten van kunstproductie om fondsen te werven voor werk dat hier ongezien plaatsvindt.

De werken die in deze tentoonstelling te zien zijn worden na afloop geschonken aan de Rijkscollectie RCE.

Deelnemers

Curators

Netwerk

Series

Verwante items

back