NL EN

Joy Mariama Smith: Black Joy/White Fragility

Joy Mariama Smith werkt met performance en installaties, is gevestigd in Amsterdam en is één van de 15 kunstenaars die geselecteerd zijn voor het seizoen 2020-2021 van de Hartwig Art Production | Collection Fund. Het werk van de kunstenaar richt zich op vraagstukken rondom zichtbaarheid, geprojecteerde identiteiten, en zelfrepresentatie. Door middel van dans, performance, en installatie onderzoekt hen het spel tussen het lichaam en de culturele, sociale, en fysieke omgevingen waarin dit lichaam zich bevindt. Consent en agency vormen integrale onderdelen van hun praktijk.

Black Joy / White Fragility (2021) is een doorlopende performance installatie rondom de QTBIPOC* ervaring binnen de clubcultuur en een belichaamde esthetiek van mogelijkheid. Met bass, collectieve vreugde en een actieve consent praktijk, creëren de kunstenaar en de performers hier een helende en transformatieve ruimte voor lichamen van kleur. Wat zou het betekenen om een veiligere plek te realiseren voor mensen van kleur om te vieren, te helen, te dansen, te transformeren en te overstijgen? Wie zouden toegang krijgen tot die ruimte en wie zouden er bondgenoten zijn?

Black Joy/White Fragility viert Zwarte vreugde. Tijdens de tentoonstelling brengen performers de als club ingerichte ruimte tot leven.De data waarop de performances plaatsvinden worden binnenkort toegevoegd aan onze agenda en zijn terug te vinden onder het kopje Doe Mee op onze website. In het verlengde van dit werk is op de begane grond van Melly en online in onze webshop een serie T-shirts te zien en te koop, die door de kunstenaar ontworpen zijn. Met deze T-shirts kunnen de sentimenten van Black Joy/White Fragility buiten de muren van het instituut verder worden verspreid.

De werken die in deze tentoonstelling te zien zijn worden na afloop geschonken aan de Rijkscollectie RCE.

*(Queer, Trans, Black, Indigenous, People of Color)

Meer informatie over toegankelijkheid

Deelnemers

Curators

Netwerk

Series

Verwante items

back