NL EN

Charlemagne Palestine — GesammttkkunnsttMeshuggahhLaandtttt

Witte de With Center for Contemporary Art presenteert GesammttkkunnsttMeshuggahhLaandtttt, een solotentoonstelling met performer, geluids- en beeldend kunstenaar Charlemagne Palestine, die ook enkele jaren in Rotterdam werkte en woonde. De tentoonstelling presenteert diverse werken uit het oeuvre van de kunstenaar, waaronder vroege videowerken, sculpturen, schilderijen, installaties en geluidsopnames. Charlemagne Palestine werkt vanuit een zeer persoonlijk universum van rituelen, bedwelming en sjamanisme. In de afgelopen vier decennia werkte de kunstenaar met een scala aan media om experimentele muzikale composities, fysieke performances en, in latere jaren, beeldend werk te creëren dat gekenmerkt wordt door speelgoedbeesten. Voor Palestine gelden vooral teddyberen als krachtige sjamanistische totems, die hij liefkozend Divinities, oftewel goddelijke wezens, noemt.

Charlemagne Palestine werd in 1947 in Brooklyn geboren in een Joodse familie, en verwierf erkenning in de jaren zestig met zijn experimentele composities en performances. Hij werd al snel een flamboyante verschijning in de creatieve kringen van New York en werkte samen met choreograaf Simone Forti, kunstenaars Tony Conrad en Richard Serra, en voerde performances uit met avant-garde kunstenaar La Monte Young en componisten Terry Riley, Philip Glass, en Steve Reich. Ondanks de kunsthistorische consensus over dat tijdperk en zijn tijdgenoten heeft Palestine zich altijd verzet tegen de term minimalisme en omschrijft zichzelf liever als “maximalist”. In latere jaren toerde de kunstenaar door Europa en vestigde zich kort tijd in Nederland, waar hij woonde en werkte in Rotterdam.

De kern van de tentoonstelling bestaat uit een concertvleugel, die beschouwd kan worden als het hoorbare hart van de tentoonstelling, en een nieuwe grootschalige versie van de zogenaamde God-Bear Museum Model, dat dient als een ontwerp voor een nieuw soort museum waar muziek en performance evenzeer welkom zijn als schilderkunst. Ook zijn in de tentoonstelling Palestine’s unieke muziek- en geluidsannotaties te zien, een ruime verzameling werk op papier, waarin de kunstenaar geluid naar beeld vertaalt.

De tentoonstelling gaat van start met een performance door Palestine tijdens de avond van de opening, donderdag 28 januari 2016. Bij de tentoonstelling verschijnt een nieuwe catalogus, gezamenlijk gepubliceerd door Witte de With Publishers en Sternberg Press namens Kunsthalle Wien.

Curator: Luca Lo Pinto (Kunsthalle Wien), samen met Samuel Saelemakers (Witte de With)

De tentoonstelling is een gezamenlijke productie van Witte de With en Kunsthalle Wien. Een andere editie van de tentoonstelling was te zien van 18 september tot 8 november 2015 in Kunsthalle Wien.
Op 2 en 3 april 2016 voeren Charlemagne Palestine en Simone Forti een nieuwe versie uit van hun performance Illuminations bij de Vleeshal Markt, georganiseerd door de Vleeshal, Middelburg.

Deelnemers

Curators

  • Luca Lo Pinto

Netwerk

Verwante items

back