NL EN

Read-In Symposium: Killjoy, confronting mainstream identities

De Read-In Series is sinds 2013 een samenwerking tussen de Willem de Kooning Academie en Witte de With Center for Contemporary Art voor het minor studieprogramma Critical Studies. Tijdens dit jaarlijkse programma worden studenten gestimuleerd om hun persoonlijke visie te verscherpen op de sociale waarde van kunst en cultuur. De basis hiervoor is een verkenning van theorieën, concepten en analytische methodes van de filosofische ‘kritische theorie’ traditie. De Read-In serie bestaat uit vier close-reading sessies, gevolgd door een afsluitend symposium dat wordt georganiseerd door de studenten van de minor.

Het onderwerp van het symposium dit jaar is “Other Voices”, in navolging van het centrale thema van de Read-In serie. Gedurende de vier lezingen hebben de studenten verschillende teksten rondom het thema identiteitspolitiek verkend. Teksten van Simone de Beauvoir en Lucy Lippard zijn als uitgangspunt genomen om vertrouwd te raken met theorieën uit het feminisme en bewustwording te creëren rondom het (post)kolonialisme. Op basis van teksten van Judith Butler, Frantz Fanon, Audre Lorde en Sara Ahmed hebben de deelnemende studenten vier sprekers uitgenodigd voor een afsluitend symposium.

Naar aanleiding van haar onderzoek naar de-koloniale esthetiek zal beeldend kunstenaar, cultureel activist en womanist Patricia Kaersenhout een bijdrage leveren aan het symposium. Professor Wouter Gomperts van de Universiteit van Amsterdam verricht onderzoek naar de verhouding tussen identiteit en psychoanalyse. Kunstenaar Fabienne Zuijdwijk zal meer vertellen over haar onderzoek naar empathie en de relatie tot persoonlijk trauma en onderdrukking. Tot slot zal onderzoeksprofessor Nana Adusei-Poku een kritisch overzicht geven van Gender, Queer en Critical Race theory.

Deelnemers

Verwante items

back