NL EN

KEYNOTE: Beatriz Colomina

Extern

Kunstinstituut Melly presenteert in samenwerking met de Design Academy Eindhoven met trots een KEYNOTE lezing door architectuurtheoreticus en historicus Beatriz Colomina.

Colomina zal een lezing geven waarin ze de paradigma's van de 20e eeuw op het gebied van gezondheid en architectuur onderzoekt. Ze daagt het normale begrip van moderne architectuur uit door te stellen dat deze gevormd werd door de dominante medische obsessie van die tijd: tuberculose en haar belangrijkste diagnostische instrument, de röntgenfoto.

De lezing is gebaseerd op Colomina's monografie 'X-ray Architecture (Lars Müller Publishers)' uit 2019. In dit boek traceert Colomina de psychopathologieën van de twintigste-eeuwse architectuur — van het trauma van tuberculose tot meer recente aandoeningen zoals het burn-out syndroom en ADHD — en de enorme transformaties van privacy en openbaarheid die werden veroorzaakt door diagnostische instrumenten, van röntgenfoto's tot MRI's en verder.

De lezing vindt plaats ter gelegenheid van 84 STEPS, waarbij een hele verdieping van Kunstinstituut Melly wordt omgetoverd tot een dynamische ruimte voor socialiserende kunst — met speciale aandacht voor kwesties rond geestelijke gezondheid. 84 STAPPEN speelt zich af op het snijvlak van kunst en onderwijs, en omvat weekendtrainingen onder leiding van gezondheidsexperts, maar ook fora en praatprogramma's.

Colomina zal worden geïntroduceerd door de directeur van Kunstinstituut Melly, Sofía Hernández Chong Cuy, en zal tijdens een gemodereerd gesprek worden bijgestaan door Marina Otero, directeur onderzoek van Het Nieuwe Instituut en hoofd social design van de Design Academy Eindhoven.

Dit programma vindt plaats in persoon, en zal enkele dagen later ook online beschikbaar zijn.

Deelnemers

Netwerk

Series

Verwante items

back