NL EN

Melly x IFFR: Goldfish for Breakfast

Extern Uitverkocht

Kunstinstituut Melly, in samenwerking met het International Film Festival Rotterdam (IFFR), kondigt met trots de vertoning van Goldfish for Breakfast aan. De première vindt plaats op 26 januari om 16 uur in Cinerama. De film is het resultaat van het Collectief Leren in de Praktijk (CLIP) programma van Kunstinstituut Melly. Dit jaarlijkse initiatief, nu in zijn vijfde jaar, richtte zich dit keer op het ontwikkelen van nieuw filmtalent.

Programma-overzicht

Sinds de oprichting in 2018 is CLIP een educatief programma gericht op jonge Rotterdammers. Het programma van 2023 concentreerde zich op mondelinge geschiedenissen en scenarioschrijven, en bood een groep van negen deelnemers de kans om deze vaardigheden te ontwikkelen en toe te passen. Dit programma is onderdeel van onze aanhoudende inspanningen om artistieke samenwerking en praktisch leren in de culturele sector te bevorderen. De negen deelnemers zijn: Maryam Abdelalim, Marco de Jong, Liv Hahner, Naomi Landman, Roberto Barbato, Arnas Rasimavicius, Tijmen Braafheid, Deniz Tüzüntürk en Vere Kester. Jaarlijks wordt het programma geleid door Jessy Koeiman, Curator Collectief Leren bij Kunstinstituut Melly.

Het curriculum bestaat uit workshops en masterclasses, gevolgd door fasen van conceptuele ontwikkeling en praktische filmproductie. Het doel is om de ontwikkeling van kennis en vaardigheden onder de deelnemers te stimuleren, terwijl tegelijkertijd een bijdrage wordt geleverd aan onze instelling. Deelnemers worden betaald voor hun inzet en dienen regelmatig deel te nemen aan sessies die zowel creatieve workshops als groepsdiscussies omvatten.

Voor het script en storyboard van Goldfish for Breakfast interviewden de deelnemers belangrijke ouderen binnen de familie in hun persoonlijke omgeving. De geïnterviewden, die hun persoonlijke verhalen en ervaringen deelden, zijn Ibrahim Abdelalim, Jasper Beerthuijs, Siegfried Braafheid, Johannes Jan Feijten, Robert de Jong, Nelly Metz van der Munnik, Dan Payne en Giuditta Riccio. Hun gedeelde mondelinge geschiedenissen vormden een essentieel onderdeel van het filmscript. Het script, dat verder werd uitgewerkt door onafhankelijk filmmaker Uriël Matahelumual, is in de herfst van 2023 verfilmd, waarbij de deelnemers van het programma actief betrokken waren bij het productieproces.

Goldfish for Breakfast

Senioren Atifah, Mel en Rita wonen samen op een schip en ontbijten vaak gezamenlijk. Deze keer is het ontbijt iets anders omdat ze de verjaardag van de goudvis El Tigre gaan vieren, voor het eerst sinds de dood van de geliefde bewoner Leviy. Terwijl ze zich voorbereiden op de viering, worden ze geconfronteerd met de leegte die Leviy's afwezigheid heeft achtergelaten. Ze worstelen met dit verlies, een leegte die niet enkel met bosbessenmuffins te vullen is. Deze leegte wordt echter verzacht door de komst van een onverwachte gast.

Artistieke Bijdragen

Het programma omvat ook een fotoserie van Stacii Samidin, een Rotterdamse kunstenaar die meewerkte aan de groepstentoonstelling My Oma, momenteel te zien bij Kunstinstituut Melly. Zijn foto's leggen de interacties vast tussen de deelnemers aan het programma en de ouderen die ze hebben geïnterviewd. Daarnaast maakten de CLIP-deelnemers een documentaire over hun reis en ervaringen in het ontwikkelen van het script en hun betrokkenheid bij het productieproces.

Curators

Netwerk

Series

Verwante items

back