NL EN

FOCUS Prodo Waka Processie

Op vrijdag 13 oktober zal er in het centrum van Rotterdam een bijzondere ‘Prodo Waka’ processie plaatsvinden, we verzamelen om 13.30 uur bij Kunstinstituut Melly en vertrekken om 14.00 uur naar Theater Rotterdam. Het levensgrote pronkbeeld Mama Aisa wordt vanaf Kunstinstituut Melly door vrouwelijke (begrafenis)dragers en onder begeleiding van de Afro-Surinaamse gemeenschap, Sanisa Kotogroep met vrouwen in Surinaamse dracht en muzikanten, in een optocht naar Theater Rotterdam gedragen. Een dag later, tijdens het Winti Bal Masqué in het theater, wordt Mama Aisa officieel ingewijd en gepresenteerd als onderdeel van de rehabilitatie van de Winti cultuur in Nederland.

De open viering van Winti tijdens het Winti Bal Masqué in een van de belangrijkste theaters van Nederland draagt bij aan het herstel van de spiritualiteit van de voorouders. Marian Markelo, organisator van het Winti Bal Masqué stelt: "Het bal belicht de levensfilosofie en geschiedenis van de Winti. De essentie draait om samenzijn met anderen en tijd hebben voor elkaar. Winti brengt verbinding teweeg waardoor je geluk en welzijn opbouwt, voor jezelf en voor anderen. De nieuwe kunstcollectie, het levensgrote Mama Aisa beeld en het Winti Bal Masqué maken van Winti daarom iets helends, intermenselijks en feestelijks. Op deze manier wordt Winti ontdaan van het oude stigma van afgoderij. Ik zie het daarom als de dekolonisatie van de geest. Het Winti Bal Masqué is een heel belangrijk onderdeel van de rehabilitatie van de Winti cultuur".

Na de inwijding bij het Winti Bal Masqué op 14 oktober gaat het beeld terug naar Kunstinstituut Melly waar Mama Aisa tot en met 22 oktober 2023 te zien is.

Voor meer informatie bezoek de website van Winti Bal Masqué en voor kaartverkoop, klik hier.

Verwante items

back