NL EN

FOCUS: Mama Aisa met Boris van Berkum, Alexandra van Dongen, Marian Markelo en Gloria Wekker

Live Reserveer tickets

Wees welkom bij de receptie van Mama Aisa, een nieuwe monumentale sculptuur die de Winti-cultuur viert en de 150e verjaardag van Keti Koti herdenkt, die op 1 juli van dit jaar plaatsvond.

In dit dynamische avondprogramma zijn we vereerd een presentatie om 19.00 uur te hosten door professor Gloria Wekker, met bijdragen van kunstenaar Boris van Berkum, Winti-priesteres Marian Markelo en conservator van Museum Boijmans Van Beuningen Alexandra van Dongen.

De sculptuur Mama Aisa is gemaakt door kunstenaar Boris van Berkum als onderdeel van een langdurige samenwerking met Winti-priesteres Marian Markelo, en als onderdeel van ons initiatief Rotterdam Cultural Histories samen met onze buren TENT Rotterdam. Samen willen van Berkum en Markelo de kracht van verbinding, diversiteit en culturele uitwisseling vieren en het publiek uitnodigen om zich te verdiepen in Winti-geloof en -tradities.

De samenwerking tussen Markelo en van Berkum begon met het Kabra Mask, waarin het duo een masker uit een museumcollectie terughaalde voor ritueel en gemeenschapsgebruik, waaronder ceremoniële genezing van koloniale trauma's. In de afgelopen tien jaar is deze praktijk gestaag gegroeid, met als hoogtepunt dit jaar toen Koning Willem-Alexander een badge van het Kabra Masker droeg tijdens zijn publieke verontschuldiging voor de historische betrokkenheid van het Huis van Oranje bij de Nederlandse slavenhandel. De sculptuur Mama Aisa markeert daarmee de meest recente iteratie van Markelo en van Berkums gezamenlijke onderzoek naar ceremonie en culturele belangenbehartiging. Het keramische sculpturenproject 'Kabra Blauw', ook van Markelo en van Berkum, is momenteel te zien in het Depot van Boijmans en onderzoekt koloniale sporen in de museumcollectie.

De receptie van Mama Aisa vindt plaats na de finissage van onze langlopende tentoonstelling 84 STEPS in onze tentoonstellingsruimte op de 3e verdieping. Kom om 18.00 uur voor een toast en de lancering van de Soliloquy lampenveiling van het Indonesische kunstenaarscollectief Tromarama. Van 18.00 tot 20.00 uur kun je bieden op de lampen en maak je kans om een stukje van de tentoonstelling mee naar huis te nemen. De veilingresultaten worden aan het eind van de avond bekendgemaakt en de opbrengst van de veiling gaat naar de organisatie van het feestweekend van de My Oma tentoonstelling in december.

Namens de medewerkers en kunstenaars zien, we kijken er naar uit je te zien bij Kunstinstituut Melly!

Deelnemers

Curators

Series

Ondersteund door

Rotterdam Cultural Histories #24: Mama AisaMondriaan Fonds, CBK Rotterdam en Kayden Stone & Ceramics
 

84 STAPPEN: Frame FinlandGoethe Institut RotterdamIASPISifa (Institut für Auslandsbeziehungen)OUTSET, en 
Stokroos Foundation

Verwante items

back