NL EN

Free Heri Heri for All

Live

Met Keti Koti herdenken en vieren we jaarlijks op 1 juli de afschaffing van de slavernij in 1863. Op 1 juli 2023 slaan Kunstinstituut Melly, TENT en de Kunsthal de handen ineen om Emancipatiedag te vieren. Emancipatiedag wordt in Suriname Ketikoti genoemd, "het verbreken van ketenen". We nodigen iedereen van harte uit om in MELLY Boekenwinkel en Café aan te schuiven voor een van de 500 gratis Heri Heri maaltijden. Deze dag komt tot stand in samenwerking met Free Heri Heri for All.

Waarom Heri Heri?
Heri Heri bestaat uit cassave, bakbananen, zoete aardappelen, vis en eieren en werd tijdens de trans-Atlantische slavenhandel door veel tot slaaf gemaakte mensen op plantages over de hele wereld gekookt. Om de afschaffing van de slavernij te herdenken en om hun voorouders te eren, werd Free Heri Heri for All opgericht door Arya en Ira Kip om deze historische dag onder de aandacht te brengen en om banden te smeden tijdens een gezamenlijke maaltijd.
Ter nagedachtenis aan het slavernijverleden van het Nederlandse Koninkrijk en om het verleden te verbinden met het heden, kan door het hele land gratis en gezamenlijk het Surinaamse gerecht Heri Heri gegeten worden. Zo wordt het verleden niet vergeten en is de belofte van een rechtvaardiger toekomst mogelijk.

Programma
We zijn erg blij om Rotterdamse kunstenaar Boris van Berkum en Wintipriesteres Marian Markelo te verwelkomen tijdens deze middag. Om 14.00 uur treden gitarist Tayler Calister en zangeres AST.H.ER samen op in de MELLY Boekwinkel en Café. Kunstinstituut Melly en TENT zullen maaltijden uitdelen van 13:00 tot 15:00 uur. Bij de Kunsthal zullen de maaltijden uitgedeeld worden van 12:00 tot 14:00.

Onze speciale dank gaat uit naar Ed de Meijer, Lilian en Bernadette voor het meedenken en bereiden van de maaltijden.

We hopen dat je ons kunt vergezellen op deze dag van dit 150ste herdenkingsjaar en viering.

Gratis, reserveren is niet nodig.

Free Heri Heri For All is een initiatief van KIP Republic en samenwerkende partners.

Deelnemers

Netwerk

back