NL EN

ritual of queer rituals

Queer, van origine een denigrerende term voor homoseksuelen, werd in de jaren ‘90 door homo activisten geclaimd om zich te distantiëren van de neiging tot assimilatie binnen de homo emancipatie. Recenter hebben academici de term in verband gebracht met meer fluïde, expansieve , heterogene en non-conformistische houdingen ten opzichte van seksualiteit en gender. Rituelen worden doorgaans geassocieerd met een serie vaststaande handelingen, uitgevoerd door georganiseerde spirituele en religieuze groeperingen. Een queer ritual is dus een bijzonder soort ritueel, één waar het ritueel opnieuw ontdekt en geïnterpreteerd wordt in een poging de regulering van seksualiteit en gender te trotseren en spiritualiteit los te weken van een normatieve traditie door de heteroseksuele normen van de samenleving bewust te verwerpen.

Queer rituals zijn individuele, collectieve, private en publieke handelingen van sociale uitwisseling, affectie, aanbidding, thuishoren en verzet. Ze smeden gemeenschappen rondom seks, spel, gezondheid, ziekte, leven, dood, heidendom, magie en alternatieve vormen van leven die repressieve opvattingen van moraliteit en respecteerbaarheid betwisten.

Met rituelen als interventies, performances en performatieve lezingen, is ritual of queer rituals zowel een viering als een kritische ruimte om de rol te bespreken die deze rituelen nu zouden kunnen spelen. In een tijd waarin de politiek van seksualiteit en gender enorm aan zichtbaarheid heeft gewonnen, maar tegelijkertijd strategieën en een discours van assimilatie heeft aangenomen, kunnen queer rituals affirmatieve ruimtes bieden om af te wijken en subversief te zijn. Ze kunnen zo voortdurend andere vormen van relaties verbeelden als een basis voor queer samenleven.

Met: Ron Athey (kunstenaar, Londen), AA Bronson (kunstenaar, Berlijn en New York), François Chaignaud (choreograaf, Parijs), Carlos Motta (kunstenaar, New York), Elizabeth A. Povinelli (Professor Antropologie en Gender Studies, Columbia University, New York), Linn Tonstad (assistent professor Systematische Theologie, Yale Divinity School, New Haven) and Sands Murray-Wassink (kunstenaar, Amsterdam).

ritual of queer rituals is samengebracht door kunstenaars AA Bronson and Carlos Motta in de context van de tentoonstelling The Temptation of AA Bronson in Witte de With, Center for Contemporary Art (Rotterdam). Het is de vierde in een serie performatieve symposia georganiseerd door Motta in Tate Modern, New Museum, (met Raegan Truax) en the Institute for Art, Religion, and Social Justice (met Jared Gilbert) die urgente onderwerpen rondom hedendaagse queer culture bespreken.

De voertaal van dit event is Engels.

Ter gelegenheid van ritual of queer rituals presenteert Witte de With Matthias Herrmann’s boek The Cum Photos, gepubliceerd door Printed Matter, New York. AA Bronson is van 16:00 tot 17:00 aanwezig om de boeken namens Matthias Herrmann te signeren. Het boek, met meer dan 200 paginagrote kleurenfotos, is deze dag verkrijgbaar voor de speciale prijs van 45 Euro.

ritual of queer rituals wordt financieel ondersteund door de gemeente Rotterdam, Activering en Welzijn.

De avond is mede mogelijk gemaakt door The Institute for Art, Religion, and Social Justice, New York City.

Deelnemers

Curators

Verwante items

back