NL EN

WORKSHOP met Mariana Castillo Deball: In Tlilli in Tlapalli

Neem deel aan een workshop door Mariana Castillo Deball over de materialiteit en de betekenis van de kleuren van de Florentijnse Codex, een 16e-eeuwse encyclopedie van kennis samengesteld door de Spaanse Franciscaanse monnik Bernardino de Sahagún, geschreven en geschilderd door de inheemse Tlacuilos.

In onderzoek van onder meer curator en onderzoekster Diana Magaloni hebben de chemische en conceptuele studie naar de kleuren in de Florentijnse Codex onthuld dat de samenstelling en oorsprong van de tincturen en pigmenten de betekenis van de beelden bepalen.

Door de materialiteit van kleur verwijst Deball naar de afbeeldingen in relatie tot het Nahua-concept van ixiptla (substituut, representatief, afbeelding). Het ixiptla-concept is afgeleid van het deeltje xip: skin. Deball beschouwt pigmenten als de huid van afbeeldingen; de kleuren maken ze herkenbare en krachtige aanwezigheden. Vandaar dat het schilderen van de codices en kaarten een manier was om de wereld na de verovering opnieuw te schilderen / te maken.

Deze workshop wordt georganiseerd in samenwerking met Master Fine Art Piet Zwart Institute, in de context van Mariana Castillo Deball, een solotentoonstelling.

Deelnemers

Netwerk

Verwante items

back