NL EN

PERFORMANCE: Michiel Huijben

Begin je weekend met een PERFORMANCE van kunstenaar Michiel Huijben.

Vorig jaar hebben we beeldend kunstenaar Michiel Huijben de opdracht gegeven onderzoek te doen naar het ontwerp van ons gebouw, tegen de achtergrond van het laat negentiende-eeuwse debat over een ‘officiële’ nationale stijl. Ons eigen gebouw werd ontworpen door de stadsarchitect C.B. van der Tak en werd in de jaren 1870 opgeleverd als hogereburgerschool voor meisjes. Op deze avond is het publiek welkom om te genieten van Eerste akte van een tweedelige voorstelling die Huijben's onderzoek en installatie activeert.

De Eerste Akte gaat uit van het specifieke karakter van de buitenkant van het gebouw. Het verhaal begint met 3D-scans van ornamentele sculpturen van de voorgevel van het instituut, en zoomt daarna uit naar de omringende stad via andere voorbeelden van negentiende-eeuwse architectuur in Rotterdam. Deze ornamenten kunnen worden gezien als personages, sculpturen, of simpelweg als figuranten in het debat over een nationale architectuurstijl. Huijben zal deze stukken op verschillende tijdstippen gebruiken voor een live performance; op een video is te zien hoe de kunstenaar hiervoor aan het repeteren is.

Na afloop van de performance wordt er een receptie gehouden in MELLY. De sculpturale installatie is te zien in de tentoonstellingsruimten op de tweede verdieping. Dit project is onderdeel van Anchored (Verankerd), een serie waarin onze directe omgeving in Rotterdam wordt onderzocht, waaronder ons gebouw, onze straat en onze buren. Ervaar ook andere projecten van Anchored in MELLY en als onderdeel van Rotterdam Cultural Histories op de eerste verdieping.

Deelnemers

Verwante items

back