NL EN

SESSIE: Nederlandse verpleegkundigen

Live Reserveer tickets

Iris Kensmils tekeninstallatie Dutch Nurses (2015) portretteert verschillende Surinaamse verpleegsters die halverwege de twintigste eeuw naar Nederland kwamen. Een verpleegster, de moeder van Kensmil, is in de installatie te zien. De installatie is geïnspireerd op het boek Zusters Uit Suriname (2003), waarin wijlen auteur Annemarie Cottaar het beleid en de programma's beschrijft voor het opleiden, werven en immigreren van Surinaamse verpleegkundigen naar het naoorlogse Nederland.

Geïnspireerd door deze kunstinstallatie en door het geschiedenisboek, en met een interesse om meer te leren over de huidige gezondheidszorg context in Nederland en Suriname, hebben we een dynamisch programma georganiseerd binnen Kensmil's huidige solo tentoonstelling, Some of My Souls.

Het programma vindt plaats op 18 maart om 18 uur, in de tentoonstellingsruimte op de tweede verdieping. Het begint met een pianoconcert van Djuwa Mroivili, met muziek van vergeten zwarte vrouwelijke componisten. Daarna volgt in het auditorium een korte artists talk over Dutch Nurses. Het evenement wordt vervolgd met een gesprek tussen Herman Jintie, een verpleegkundige arts en algemeen directeur van Medical Mission Primary Health Care Suriname, een non-profit organisatie die eerstelijnszorg verleent in voornamelijk rurale gebieden en onderzoekers in de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit, Pauline Meurs, Oemar van der Woerd, en Iris Wallenburg. Om 20 uur houden we een wijnreceptie in onze MELLY Boekwinkel and Cafe voor de kunstenaar, de sprekers en het publiek. U bent van harte welkom!

De tentoonstelling Iris Kensmil: Some of My Souls in Kunstinstituut Melly is te zien tot en met 20 maart 2022 en werd samengesteld door directeur Sofía Hernández Chong Cuy; dit publieksprogramma wordt georganiseerd door Julija Mockutė, assistent curator.

Deelnemers

Curators

Series

Verwante items

back