NL EN

Sam Samiee: Een tuin van wolken

De tentoonstelling Een tuin van wolken van schilder Sam Samiee verkent processen van symbolische sociale 'verankering' in verschillende tijden — onder verschillende namen — en te midden van een droomlandschap van wolken.

Een tuin van wolken is geïnspireerd door de nauwe betrokkenheid met het Stadsarchief Rotterdam en in het kader van de opbouw van onze wijk Cool in de jaren 1870, direct na de cholera- en tuberculose-epidemieën. In deze periode werden de botanische tuin en de Clinische School (1828–1866) getransformeerd in een volledig nieuw bebouwde omgeving, inclusief onze voormalige naamgenoot, de Witte de Withstraat. Tegenwoordig staat de botanische tuin bekend onder de naam Boomgaardsstraat, een kleinere en rustigere straat die verwijst naar de natuurlijke omgeving en de tuinen die in dit deel van Rotterdam bestonden vóór de stedelijke ontwikkeling. Samen met Manager Onderzoek & Programma's Vivian Ziherl heeft Samiee stadsplattegronden, tijdschriften en een botanische catalogus met geperste botanische voorbeelden geraadpleegd.

Voor Samiee is de Tuin van wolken een plek van dagdromen en associëren. De kunstenaar put uit zijn psychoanalytische opleiding om na te denken over de twee personages van onze naamsverandering — de zeventiende-eeuwse koloniale admiraal Witte Corneliszoon de With naar wie de Witte de Withstraat is vernoemd, en de voormalige kunststudent Melly Shum wiens beeltenis in de Boomgaardstraat verschijnt op een billboard van de Canadese kunstenaar Ken Lum. Beelden van plantsoorten, medische geschiedenis, Perzische tuinen en Nederlandse maritieme schilderkunst worden samengebracht met portretten van de With en Shum als 'zwevende betekenisgevers'. Tussen de lagen van de geschiedenis verwelkomt Samiee een collectieve heronderhandeling van de koloniale patriarch als symbolische vader.

Deze tentoonstelling vindt plaats in het kader van onze Anchored serie, die de geschiedenis van ons gebouw, onze straat en onze buurt onderzoekt. De presentatie vindt plaats naast Rotterdam Cultural Histories #22: Hortus Botanicus, gepresenteerd in samenwerking met het Stadsarchief Rotterdam en met nieuw teruggevonden negentiende-eeuwse kaarten en een plantencatalogus. De tentoonstelling Een tuin van wolken is tot stand gekomen met steun van Stichting Elise Mathilde Fonds.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling lanceert het Stadsarchief Rotterdam een nieuwe pagina gewijd aan de botanische tuin en de Clinische School — een nieuwe toevoeging aan de online documenten over de stad Rotterdam.

Deelnemers

Curators

Series

Ondersteund door

Stichting Elise Mathilde Fonds

Verwante items

back