NL EN

FOCUS met kunstenaars Beatriz Santiago Muñoz en Sam Samiee, en speciale gasten Francis McKee en Elizabeth A. Povinelli

Live Reserveer tickets

Locatie: Auditorium, Kunstinstituut Melly
Gratis toegang, reserveren verplicht via de ticket link

Wees welkom tijdens de eerste FOCUS van dit seizoen, een verkenning van onze tentoonstellingen samen met speciale gasten.

Deze speciale editie van FOCUS markeert de lancering van ons herfst/winter tentoonstellingsprogramma met een gesprek over intimate grammars — het bespreken van werken in film en schilderkunst aan de hand van de politieke aspecten van locatie, vertaling, dagdromen en berusting.

Het publiek is vanaf 16 uur welkom voor een preview van twee tentoonstellingen; De navel van de droom, een solotentoonstelling van de Puertoricaanse kunstenaar en filmmaker Beatriz Santiago Muñoz; en Een tuin van wolken, een nieuwe werk in opdracht voor onze Anchored serie van de Iraanse schilder Sam Samiee.

Om 17 uur volgt een gesprek over deze tentoonstellingen en de onderlinge dialoog, in aanwezigheid van speciale gasten: schrijver en curator Francis Mc Kee (CCA Glasgow), en antropoloog en filmmaker Elizabeth A. Povinelli (Columbia University / Karrabing Film Collective).

Santiago Muñoz' De navel van de droom presenteert een oeuvre van nieuw en bestaand werk en behandelt vertaling als een hybride taalkundige en territoriale aangelegenheid. Vanuit methodologisch oogpunt verkent Santiago Muñoz het proces van het maken van werk op verschillende plaatsen in het Caraïbisch gebied, en hoe er tussen deze verschillende plekken een samenhang tot stand kan worden gebracht. Centraal in de tentoonstelling staat een recent werk El cuervo, la fosa y la yega / De raaf, de geul en de merrie (2021). De film richt zich op een poging om Marcel Prousts beroemde fin de siècle verkenning van zelf-vertelling en betekenisgeving Á la temps perdu / Op zoek naar de verloren tijd te vertalen naar het Haïtiaanse Kreyòl door toneelschrijver Guy Régis Jr.

Sam Samiee's cyclus van nieuwe schilderijen, Een tuin van wolken, is eveneens geïnteresseerd in betekenisgeving en locatie, maar dan in de lagen van één locatie in het bijzonder. Deze locatie is het huidige gebouw van Kunstinstituut Melly, dat op de hoek staat van zijn vroegere naamgenoot, de Witte de Withstraat, en de kleinere en rustigere Boomgaardsstraat. Dit was vroeger de omtrek van een botanische tuin totdat de buurt werd verstedelijkt als gevolg van tuberculose en cholera epidemieën. In Een tuin van wolken baseert de kunstenaar zich op zijn psychoanalytische opleiding om een collectieve heronderhandeling van de koloniale patriarch als symbolische vader te verwelkomen via dagdromen en 'zwevende betekenaars'.

Francis McKee is een gerenommeerd schrijver en criticus, en directeur van het CCA Glasgow. Zijn essay 'Universal Copernican Mumbles' werd gepubliceerd als onderdeel van Munoz' monografie A Universe of Mirrors, uitgegeven door het Perez Art Museum (Miami). De term intimate grammars is ontleend aan de gelijknamige tekst van Elizabeth A. Povinelli, die het ontstaan van een samenhangend en duurzaam onderwerp via taal bespreekt in het licht op de onvertaalbaarheid van koloniale ruimte-tijd en grondgebied.

Het programma wordt gemodereerd door Research and Programs Manager Vivian Ziherl, die zal worden bijgestaan door Annalee Davis en Iyawo (Holly Bynoe) van Sour Grass. Santiago Muñoz' De navel van de droom wordt gepresenteerd als onderdeel van Gatherings and Passages, een langdurige samenwerking tussen Sour Grass en Kunstinstituut Melly om een dialoog tot stand te brengen tussen Nederland en het Caribisch gebied.

Na dit gesprek is het publiek vanaf 18 uur welkom bij de feestelijke opening van de tentoonstellingen. Houd deze website en onze social media kanalen in de gaten voor een aankomend FOCUS-programma dat dieper ingaat op de solotentoonstelling van Pablo Castañeda, eveneens onderdeel van ons herfst/winter tentoonstellingsprogramma.

Deelnemers

Verwante items

back