NL EN

Jasmine Thomas-Girvan: Bathed in Sacred Fire

Jasmine Thomas-Girvan giet lyrische bronzen en zilveren figuren. Glas en metaal veranderen onder haar handen in delicate, welhaast automatisch opwellende lijntekeningen. Haar poëtische assemblages bevatten vaak antropomorfe karakters en verbeelden of bevatten natuurlijke materialen uit het Caraïbische landschap. Zaden, kalebassen, palmbladeren en veren, maar ook afvalschatten, aangespoeld op de stranden van de opwarmende Atlantische oceaan. De kunstenaar is geïnteresseerd in folklore en mythes, betwist verleden, vertelkunst en literatuur, en haar inspiratiebronnen lopen uiteen van carnavalsoptochten en Junkanoo-dans tot het werk van de gelauwerde Jamaicaanse dichter Olive Senior en de veelsoortige verhalen over Anansi, het bedriegende archetype dat door totslaafgemaakten via orale geschiedenis uit West Afrika naar de Caraïben werd gebracht.

Deze tentoonstelling van de in Trinidad en Tobago gevestigde kunstenaar omvat nieuw werk in opdracht en recente sculpturen. Het is de eerste solotentoonstelling van Thomas-Girvan in Europa. Kunstinstituut Melly toont het werk in de programmaserie Solo Duets en als onderdeel van Gatherings and Passages, een nieuwe meerjarige samenwerking met Sour Grass in Barbados, een curatorieel bureau onder leiding van Annalee Davis en Holly Bynoe. Gatherings and Passages wil bredere kennis over hedendaagse Caraïbische kunst en cultuur overdragen. De activiteiten die onder deze noemer worden georganiseerd zijn daarnaast een kans om het bewustzijn te vergroten over koloniale geschiedenissen en ervaringen met post-kolonialiteit en dekolonisatie.

Ondersteund door

AMMODOHenry Moore Foundation

Deelnemers

Curators

Netwerk

Series

Verwante items

SESSION: Een tafel dekken voor de voorvaderen
Live
FOCUS: Jasmine Thomas-Girvan met Annalee Davis en Holly Bynoe
Live
Opening van onze herfsttentoonstellingen 2021
Live
back
Als onderdeel van de nieuwe huisstijl van Kunstinstituut Melly zijn we de website aan het vernieuwen. Sommige functies zijn misschien nog niet toegankelijk, maar we werken eraan. Dank u voor uw geduld.