NL EN

Don Quijote

Witte de With start haar nieuwe seizoen onder de leiding van Nicolaus Schafhausen met twee tentoonstellingen: de eerste solotentoonstelling in Nederland van Mathias Poledna en de thematische groepstentoonstelling Don Quijote. In de tentoonstelling Don Quijote staan ideeën omtrent idealisme en irrationaliteit centraal. Aan de hand van het werk van tweeëntwintig internationale kunstenaars worden deze begrippen aan de tand gevoeld.

Vierhonderd jaar nadat het is geschreven, prikkelt Miguel de Cervantes’ meesterwerk Don Quijote nog altijd onze verbeelding, of we het boek nu hebben gelezen of niet. De figuur van de gelijknamige dolende “ridder” en zijn trouwe bediende Sancho Panza zijn in ons collectieve geheugen gegrift en hun idealistische queeste is als metafoor gebruikt voor vele echte en imaginaire reizen.

Net als in het verhaal waarop ze is geïnspireerd, wordt in deze expositie van intense menselijke relaties en hartstochtelijke anekdotes naar persoonlijke worstelingen, tragikomische mislukkingen en vernietigende zelfdestructie gesprongen. In uiteenlopende media worden kunstwerken getoond die idealisme en irrationaliteit kritisch tegen het licht houden. De expositie biedt zo een frisse blik op het oude verhaal en plaatst het in een hedendaagse context. Don Quijote herinnert ons eraan dat pragmatisme idealistische gevechten doet stranden, zelfs vernietigt, en dat de wereld waarin we leven een ernstige belemmering kan vormen voor de verwezenlijking van toekomstvisioenen.

Het in Don Quijote getoonde werk loopt uiteen van absurde muziekperformances tot simpele houten beeldjes, van hedendaagse figuratieve schilderkunst tot het in kaart brengen van verdwenen routes door Rotterdam, en van zelfgemaakte miniatuur-biosystemen tot levensgrote poppen. De expositie is een schelmenverhaal dat de bezoeker door een eigenaardig en prachtig theatraal landschap leidt.

De thematische tentoonstelling Don Quijote is een prelude op toekomstige groepsexposities bij Witte de With en refereert eveneens aan de komende periode van institutioneel zelfonderzoek. Want als we in Don Quijotes idealistische strijd een analogie zien met de gevechten die instellingen voor hedendaagse kunst moeten voeren, dan ontdekken we aan onze huidige culturele horizon misschien nieuwe windmolens.

Deelnemende kunstenaars: Michael Beutler, Johanna Billing, Manon de Boer, Gerard Byrne, Ryan Gander, Tue Greenfort, William Hunt, Sven Johne, Jesper Just, Annette Kelm, David Lieske, Damian Moppett, Chris Moukarbel, Ivan Navarro, Christopher Orr, Pablo Pijnappel, Mark Raidpere, Hannah Rickards, Markus Schinwald, Anj Smith, Kostis Velonis, Richard T. Walker.

De tentoonstelling Don Quijote is samengesteld door Nicolaus Schafhausen en Sophie von Olfers.

Activiteiten

Vrijdag 28 april
15:00 Persconferentie, gevolgd door een hapje en een drankje met de kunstenaars en curatoren.
18:00 Opening met een performance door William Hunt.
23:00 After-party met DJ’s Roeland 303 & David Lieske in Zaal De Unie, Mauritsweg 52, Rotterdam.

Filmprogramma’s in Lantaarn/Venster
Films beginnen steeds om 19:30 uur.
11 mei Lost in La Mancha, Keith Fulton and Louis Pepe (2002).
25 mei Resonating Surfaces, Manon de Boer (2005) en Homme à Femmes (Michel Debrane), Gerard Byrne (2004).
1 juni President Mir Qanbar, Mohammad Shirvani (2005).
Locatie: Lantaren/Venster, Gouvernestraat 133, Rotterdam. www.lantaren-venster.nl.

Woensdag 31 mei, 20:00
Can small battles change the world?, evenement voor/door studenten in Witte de With. Zie voor meer informatie de educatie website, of bel Belinda Hak, 010 4110144 of mail [email protected].

Zaterdag 5 aug, 22:00
Going quixotic! Zomernacht ratatouille voor onbepaalde duur (met films van o.a. Kenneth Anger) in Witte de With ter afsluiting van de tentoonstelling.

Deelnemers

Curators

Verwante items

back