NL EN

Art In The Age Of…Energy and Raw Material

Het eerste deel van Art In The Age Of… bevraagt de manier waarop energiewinning en grondstoffen de hedendaagse kunstenaarspraktijk beïnvloeden. Kunstobjecten zijn van oudsher verbonden met de beweging en bewerking van grondstoffen als graan, mineralen en katoen. Hoe verhoudt kunst zich tot geothermische energie? Tot olie, gas of alternatieve energiebronnen als de zon? Zou kunst zelfs mee kunnen liften op de stralen van kosmische energie?

De installatie Strobank door kunstenaarsduo MAP Office onderzoekt de distributie en het symbolische kapitaal van graan, gespiegeld aan de geschiedenis van de aandelenbeurs. Nina Canells werk bespreekt de beweging van informatie en energie en het verlies ervan tijdens dit proces. Haar sculpturen, doorsnedes van telecommunicatie- en stroomkabels, worden getoond als afgebroken zinnen of vergeten momenten. In Children of Unquiet verweeft Mikhail Karikis geluidsopnames van geothermische activiteiten en industrie in Larderello, Italië, met de filmische en culturele geschiedenis van Dante’s Inferno, wiens visie van de hel geïnspireerd was op die precieze locatie. Anton Vidokle maakt het medium film zelf tot een therapeutische bestraling. Met This is Cosmos richt hij zich tot de sterren en onderzoekt de Cosmism-beweging in Rusland en diens ontkenning van de dood door kosmische energie. Céline Condorelli onderzoekt met behulp van beelden en archieven de verhouding tussen de Egyptische katoenindustrie en de nationalisering daarvan na Nassers revolutie. Zirkoon, een 4,400 miljoen jaar oude grondstof, wordt gedolven, uitgevaagd en opnieuw tot leven gewekt in Nicholas Mangans A World Undone. Tegelijkertijd worden in Talk About the Weather verschillende materialen in kaart gebracht met betrekking tot koerswisselingen in de aandelenbeurs. In de sculpturale serie Puddles van Marlie Mul sijpelt en glinstert er donkere materie over de grond, vervuild door het menselijk bestaan.

Naast de prestaties door kunstenaars, is er een onderzoek blog gecreëerd. Deze blog volgt de ontwikkelingen van de Art In The Age Of… tentoonstellingen in 2015 en fungeert als een visueel naslagwerk rondom de thema’s van de kunstwerken: http://artintheageof15.tumblr.com.

De tentoonstelling omvat tevens Petrocultures, een zaal gewijd aan films, advertenties en parafernalia die de evolutie van de beeldcultuur rondom olie weergeven.

Deelnemers

Curators

Verwante items

back