NL EN

Adriano Amaral, nieuw werk

Hoewel internet, protheses, zonnepanelen en touch screens elk kunnen worden gezien als manieren om de menselijke ervaring te 'upgraden', lijkt een meer elementaire en subjectieve neiging weer aan waarde te winnen. Intuïtie, emotie en verbeelding zijn centrale uitgangspunten geworden en, vergelijkbaar met de beweging van de Romantiek die aan het einde van de 18e eeuw in Europa is ontstaan, wordt de nadruk van de verlichting op een zuiver rationele benadering in twijfel getrokken. Adriano Amaral onderzoekt en bevraagt de sociale en klimatologische implicaties van materialen en hun onderlinge interacties waarbij hij een stroom van energie en beweging tussen de verschillende materialen suggereert. Hierdoor ontstaat een hybride tussen technologie en spiritualiteit.

Met een intuïtieve benadering van materialen, waarbij industriële en door mensen achtergelaten persoonlijke bezittingen worden gecombineerd, creëert Amaral site specific installaties die de tentoonstellingsruimte veranderen in een zintuiglijk ervaarbare ruimte. In zijn reactie op bestaande architecturale ruimten ondermijnt en transformeert Amaral deze. Alhoewel discussies over de relatie tussen het menselijke en artificiële niets nieuws is. Mensen worden, en zijn altijd, hervormd door de objecten en technologieën die ze creëren. In zijn werk benadrukt Amaral deze relatie door door allerhande gevonden materialen met elkaar te combineren op zoek naar ‘the most natural way to extend objects synthetically’. Hiermee onderzoekt en test hij de sociale en ecologische implicaties van materialen en hun interacties, implicaties die een stroom van energie en beweging tussen hen suggereert.

De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Julia Mullié en is een samenwerking met Pivô in São Paulo waar de tentoonstelling op 30 mei 2020 wordt geopend.

Deelnemers

Curators

Netwerk

Ondersteund door

AMMODO, Braziliaanse Ambassade in Den Haag, Galeria Jaqueline Martins, São Paulo, Brazilië, Mondriaan Fonds droeg middels het experimenteerreglement bij aan het honorarium van de kunstenaar, techniek is mede mogelijk gemaakt door Beam Systems

Verwante items

back