NL EN

Beatriz Santiago Muñoz: De navel van de droom

Deze tentoonstelling, de eerste van Beatriz Santiago Muñoz in Nederland, wordt gepresenteerd als onderdeel van Gatherings and Passages, een meerjarige samenwerking met Sour Grass, het curatoriële agentschap op Barbados dat geleid wordt door Annalee Davis en Iyawo (Holly Bynoe Young). Het initiatief heeft tot doel een beter begrip te ontwikkelen van de hedendaagse kunst en cultuur in het Caraïbisch gebied, en het bewustzijn te vergroten van koloniale geschiedenissen en ervaringen van postkolonialisme en dekolonisatie. Sour Grass heeft hieronder een inleiding op de tentoonstelling geschreven.

Beatriz Santiago Muñoz is een in Puerto Rico gevestigde kunstenaar die voornamelijk werkt met experimentele bewegende beelden. Ze ontwikkelt haar films en video's door te schrijven, maar ook door toevallige ontmoetingen en gestructureerde improvisatie met non-acteurs. In de loop der jaren heeft ze onderzoek gedaan naar wat zij het "zintuiglijk onbewuste" noemt. Met behulp van etnografische technieken onderzoekt ze populaire cultuur, geschiedenis en inheemse mythologieën. Ze plaatst verhalen in verhalen, werelden in werelden, en creëert zo rijke en structurele interventies waarin documentaire, fictie en verhalen naast elkaar worden geplaatst.

Muñoz' kunstwerken belichten meerdere stemmen en referentiepunten uit haar thuisland en de complexe koloniale geschiedenissen met Spanje en de Verenigde Staten. Recentelijk onderzoekt ze het raakvlak tussen het antikoloniale onbewuste en een groeiend bewustzijn van ecosystemen en het milieu en hoe beide door de locatie worden beïnvloed. Tijdens het maken van haar werk wordt de lens van de kunstenaar een getuige van bekende locaties die op een nieuwe manier in beeld worden gebracht, waarbij ze een gevoel van desoriëntatie bij de kijker opwekt door haar gebruik van niet-lineaire filmische technieken.

De navel van de droom presenteert een nieuw in opdracht gemaakte filminstallatie en twee recente filmwerken. Deze tentoonstelling ontwikkelt de ideeën van de kunstenaar over visuele archeologie, gedekoloniseerde locaties en alternatieve modellen van leven. Deze werken worden tentoongesteld in combinatie met een nieuwe reeks tekeningen en objecten die de toekomstige ontwikkelingen in de regio blijven ondervragen.

Deelnemers

Curators

Netwerk

Series

Ondersteund door

AMMODO

Verwante items

PERS

↳ 26 October 2022 — América Latina Contemporary&
↳ 7 December 2022 — Metropolis M
back