NL EN

Moosje M Goosen and Daily Practice (Suzanne Weenink): On Wards Inwards

On Wards, 2021
43 vellen inkjet op papier
Met dank aan Moosje M Goosen

Inwards
Houten meditatievloer, houten bank
Met dank aan Daily Practice

Meditatiekussens door Nienke Terpsma

In maart 2017 onderging de Rotterdamse schrijfster Moosje M Goosen, na vier jaar ziekte, een operatie voor een levensreddende bilaterale longtransplantatie. Pas enkele uren eerder, terwijl haar goede vriendin Suzanne Weenink toevallig op bezoek was, maakte de arts het nieuws bekend van een geschikte donor. De volgende dag ademde Goosen met hernieuwde gezondheid door andere longen en sindsdien heeft ze over deze vormende ervaring nagedacht door te schrijven en te mediteren.

Suzanne Weenink nodigde in maart 2020 Goosen uit om om haar teksten, hoe voorlopig ook, te presenteren bij Daily Practice. Gevestigd in Rotterdam West werd Daily Practice het jaar daarvoor door Weenink opgericht als een ruimte voor meditatie en tentoonstellingen, en om begrippen als gastvrijheid en vrijgevigheid te onderzoeken. Getiteld On Wards: Dispatches from a hospital bed, bestond de tentoonstelling uit een op tekst gebaseerd werk van 40 pagina’s, vergezeld van een serie meditatiekussens gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar en onderzoeker Nienke Terpsma. De tentoonstelling werd geopend op het moment dat de Covid-19 pandemie hier in Nederland om zich heen greep en bleef met opzet open tot het voor Goosen zelf veilig was om de tentoonstelling bij te wonen.

Ingericht met een speciaal ontworpen houten vloer die geschikt is voor meditatie, en een nieuwe serie meditatiekussens gemaakt door Terpsma, probeert On Wards Inwards de voorwaarden te scheppen voor een gemoedstoestand waarin opluchting kan ontstaan, hoe beperkt of fragiel een lichaam ook is.

Sinds vorig jaar wordt deze ruimte geactiveerd en aangevuld met verschillende acties en gebaren, zowel discreet als publiek, individueel als collectief. Dergelijke activeringen omvatten tweewekelijkse meditatiesessies, evenals stille meditatieretraites die de komst van de winter, de lente, de zomer en de herfst markeren. Deze sessies bevorderen de aandacht om naar binnen te keren, en om reacties en gevoelens op te merken zoals ze in de loop van de tijd in en om ons heen ontstaan en verdwijnen. Daarnaast, en met een interesse in onderhoud als een centraal aspect van zorg, komt Weenink regelmatig naar de galerie om hier persoonlijk de vloer te vegen. Ze laat de bezem achter in de ruimte om zichtbaarheid te geven aan zorg- en beroepspraktijken die vaak onzichtbaar zijn, maar een voorwaarde vormen voor gezondheid en welzijn.

Deelnemers

Curators

Series

Verwante items

back