NL EN

Ayesha Hameed: Bruine Atlantis

Bij Kunstinstituut Melly zie je de eerste solotentoonstelling van de in Londen gevestigde kunstenaar Ayesha Hameed. Haar kunstwerken, teksten en pedagogische projecten onderzoeken hedendaagse grenzen en migratie, kritische rassentheorie en visuele cultuur van de ‘Black Atlantic’, een Zwarte cultuur die is verbonden met de Afro-diaspora en Afrikaanse, Amerikaanse, Britse en Caraïbische elementen verenigt.

In de afgelopen tien jaar heeft haar artistieke onderzoek geleid tot diverse kunstwerken, processen en formats die samen haar langlopende project Black Atlantis vormen. Dit project onderzoekt de Black Atlantic en hoe dat nu tot uiting komt in het verbod op migratie op zee, maritieme omgevingen en het heelal.

Kort geleden begon de kunstenaar een experimenteel radioprogramma waarmee haar blik zich naar het oosten verplaatst. Voor Bruine Atlantis nodigt Hameed beoefenaars van sonische kunst, muziek en ‘performative thought’ uit om dwarsverbanden te verkennen tussen de Zwarte en Bruine lichamen van de Afrikaanse diaspora en Zuid-Aziaten die zijn verdreven door contractarbeid, vanwege hun gedeelde ervaring met oceanische koloniale routes.

De solotentoonstelling omvat sleutelwerken uit Hameeds veelzijdige oeuvre en haar recente blikverschuiving. Er zijn ook twee textiele audio-installaties en vertoningen van haar videowerken te zien. Tezamen situeren ze Hameeds artistieke onderzoek in onder water gelegen zones, die zij beschouwt als een katalysator voor de ontdekking en vorming van nieuwe raciale mogelijkheden. Met geluid, beeld, water en geweld als elementen van een actief archief verbindt elk werk geschiedenissen van de koloniale handel met het heden om actuele paralellen te kunnen zien.

De kunstenaar toont haar ideeën ruimtelijk, maar brengt haar onderzoek ook naar de mensen via radio. Zo benadrukt ze de rol van orale overlevering bij het herstellen van gemarginaliseerde geschiedenissen. Als onderdeel van haar tentoonstelling organiseert Kunstinstituut Melly een aflevering van het radioprogramma Brown Atlantis, om Hameeds doorlopende onderzoekslijnen te verbinden met verwante ideeën, discussies en onderzoek die zich ontvouwen in Rotterdam. Meer informatie over deze en andere activiteiten vind je binnenkort onder Doe Mee op deze website.

Deelnemers

Curators

Series

Ondersteund door

AMMODO

Verwante items

PERS

↳ 10 May 2020 — Villa d'Art
↳ 2 August 2022 — HART
back