NL EN

Nokukhanya Langa: Een neerwaartse spiraal is een gespannen veer

Nokukhanya Langa is de winnaar van de C.o.C.A Award 2021 en is momenteel gevestigd in Gent, België. In deze tentoonstelling, samengesteld door Ellis Kat, presenteert de kunstenaar een installatie die gaat over onze overweldigende innerlijke leefwereld. Zij verbeeldt de gedachten die als een moshpit rondrazen door ons brein. Door middel van verschillende media zoals schilderijen, sculpturen en tekst, visualiseert zij hallucinerende werkelijkheden door middel van speels jargon en esthetiek.

Langa's praktijk wordt gekenmerkt door haar uitgesproken en rebelse beeldtaal die tegelijkertijd abstract, verhalend en figuratief is. Ze is geïnteresseerd in het verkennen van deze veelzijdigheid om een gevoel van verwarring en ambiguïteit te creëren. In haar werk zijn er verborgen betekenissen en politieke uitingen die met een speelse knipoog worden verkondigd. De subtielere en meer opruiende subteksten liggen verborgen onder brutale gebaren, zoals een getekende toverstaf die in staat is beklemmende gedachten weg te toveren en grimmige zinnen die in de meest vrolijke denkbare kleuren zijn geschilderd.

De tentoonstelling is ontwikkeld in samenwerking met Stichting C.o.C.A. (Collectors of Contemporary Art). C.o.C.A. bestaat uit een groep verzamelaars die zich ten doel stelt het werk van jonge en veelbelovende kunstenaars in Nederland te ondersteunen via een werkbeurs. Dit is de tweede keer dat een solotentoonstelling voor de winnaar van de prijs wordt gepresenteerd in Kunstinstituut Melly, in samenwerking met Art Rotterdam. De tentoonstelling is ontwikkeld in samenwerking met assistent-curator Julija Mockutė van Kunstinstituut Melly.

Deelnemers

Curators

Netwerk

Ondersteund door

Mondriaan Fonds

Verwante items

PERS

↳ 6 May 2022 — Koridor
↳ 2 August 2022 — HART
back