NL EN

Beeldbepalers: Iris Kensmil

Extern Reserveer tickets

In de serie Beeldbepalers maakt een toonaangevend kunstenaar samen met De Balie in Amsterdam een avondvullend programma. Dit keer stelde beeldend kunstenaar Iris Kensmil een avond samen rond haar verbeeldingen vanuit Zwart perspectief.

Kensmil staat bekend om haar indringende olieverfschilderijen, tekeningen en installaties. Ze verbeeldt belangrijke Zwarte schrijvers, musici en activisten. Zo laat ze de (intellectuele) geschiedenis zien vanuit onderbelicht perspectief: Zwart en feministisch. In De Balie verbindt Kensmil dat verleden met het heden door middel van verdiepende gesprekken en een speciaal voor deze avond gemaakte performance.

Samen met zes jonge Zwarte vrouwen presenteert ze One Step backward, Two Step Forward. Deze performance toont beeldmateriaal van Kensmil zelf over Zwarte denkers. Over hen reageren Naomie Pieter, Lakiescha Tol, Zaïre Krieger, Lisette Ma Neza, Munganyende Hélène Christelle, en Grâce Ndjako. Wat betekenen Zwarte intellectuelen voor dit zestal? Deze performance krijgt in het najaar een vervolg, als de solotentoonstelling van Iris Kensmil bij kunstinstituut Melly op 1 oktober opent.

Ook geven twee prominente gezichten uit de kunstwereld een lezing. Directeur van London’s Chisenhale Gallery Zoé Whitley, die co-curator was van Soul of a Nation, daarna curator van het Van Abbemuseum Nick Aikens. Tot slot gaat Kensmil in gesprek met haar collega Willem de Rooij over wat kunst is en doet (of kan doen).

Deelnemers

Netwerk

Verwante items

back

Bezoek onze nieuwe tentoonstellingen tijdens Rotterdam Art Week en check ons programma van events en performances. Voor meer informatie, klik hier.

Bezoekers van de Art Rotterdam krijgen 50% korting op vertoon van hun entreeticket van de beurs en VIP gasten van Art Rotterdam krijgen gratis toegang.