NL EN

The Read-In Series 2013

De Read-In serie bestaat uit vier sessies. Op basis van teksten aangedragen door tutoren Yoeri Meessen (Curator Education & Theory, Witte de With) en Florian Cramer (Lector, Willem de Kooning Academy) organiseren studenten een zogeheten Read-In bestaande uit een close-reading, een debat en presentaties. Voor iedere bijeenkomst kiezen de studenten een gastspreker die ze uitnodigen om te reageren op de kritische teksten. Zo geven zij zelf mede vorm aan het programma.

De Read-In series is gratis toegankelijk voor studenten van de Willem de Kooning Academie. Studenten van andere academies en overige belangstellenden zijn van harte welkom na aanmelding. Voor meer informatie neemt u contact op met education [​at​] wdw.nl.

Read-In #1 – Living in the End Times

Dinsdag 29 oktober, 18:00 – 20:00

Locatie: Witte de With, Witte de Withstraat 50 Rotterdam.

Het onderwerp van de eerste Read-In sessie is Slavoj Žižek’s Living in the End Times. Voor de presentatie sessie van 18:00 – 20:00 hebben de studenten van de Minor Critical Studies Lidwien Schuitemaker uitgenodigd om te reageren op de grote centrale thema’s uit het boek. Lidwien Schuitemaker is een filosofe, sociale wetenschapper, graficus, publiciste en uitgeefster. Ze onderzoekt de materialiteit van het denken, theoretisch en praktisch, via vormonderzoek en maatschappij-analyse. Ze is de auteur van onder andere Beeldende Kunst Filosofie, Filosofie van het denken, Filographie: filosofie van denken in vormen en Wereld zonder arm en rijk.

Read-In #2 – The Return of the Political

Dinsdag 19 november, 18:00 – 20:00

Locatie: Witte de With, Witte de Withstraat 50 Rotterdam.

Het onderwerp van de tweede Read-In sessie is Chantal Mouffe’s The Return of the Political uit 1993. Voor de presentatie sessie van 18:00 – 20:00 uur hebben de studenten van de Minor Critical Studies de Nederlandse kunstenaar Dadara uitgenodigd om te reageren op de grote centrale thema’s uit het boek. Dadara is de initiator van talloze projecten waarvan de Exchanghibition Bank en het Like4Real project. Met zijn multimedia installaties, performances en objecten snijdt hij een breed scala aan prangende hedendaagse kwesties aan, variërend van de bezuinigingen op kunst en cultuur tot de invloed van de nieuwe media op ons sociaal leven en de nalatenschap van het Marxisme.

80 Words

Vrijdag 29 novemer, 15:30 – 18:00

Locatie: Witte de With, Witte de Withstraat 50 Rotterdam.

In het kader van de Read-In Series heeft de Willem de Kooning Academie de lezing-performance 80 Words van Sarah van Lamsweerde geprogrammeerd voor de minor Critical Studies, bij Witte de With.

Read-In #3 – The Information Bomb

Dinsdag 10 december, 18:00 – 20:00

Locatie: Witte de With, Witte de Withstraat 50 Rotterdam.

Tijdens de derde Read-In sessie staat het boek The Information Bomb (1996) van Paul Virilio centraal. De studenten van de Minor Critical Studies hebben de Nederlandse architect Wim Nijenhuis uitgenodigd om te reageren op de grote centrale thema’s van het boek. Naast architect is Nijenhuis ook een zelfstandig publicist en docent op het gebied van de theorie en de geschiedenis van architectuur, stedenbouw en kunst. In de jaren tachtig introduceerde hij de Franse denker Paul Virilio in Nederland met radio‐uitzendingen, lezingen en artikelen. Het denken van Virilio speelt een belangrijke rol in zijn boeken Eating Brazil8 (Rotterdam, 1999), Een Wolk Van Duister Weten; Geschriften over Stedenbouwgeschiedenis (Eindhoven, 2003) en De diabolische snelweg* (Rotterdam, 2007).

Read-In #4 – On the Understanding of Evil

Donderdag 16 januari

Locatie: Witte de With, Witte de Withstraat 50 Rotterdam.

Voor de vierde en tevens laatste Read-In van het semester duiken we in het werk van de franse filosoof Alain Badiou. Samen onderzoeken we zijn kritiek en herformulering van het begrip ‘kwaad’ in zijn opstel Ethics, an Essay on the Understanding of Evil. Gast van de avond is Ravian van den Hil. Hij werk op het snijvlak tussen theater en beeldende kunst. Recentelijk heeft hij R/E Collective opgericht, een curatorial collectief in Londen en Rotterdam.

Deelnemers

Netwerk

Verwante items

back