NL EN

FORUM: Zorg voor rechtvaardigheid

Live Reserveer tickets

Wees welkom tijdens het FORUM dat perspectieven op 'zorg' in relatie tot sociale en fysieke architecturen, inclusief die van kunstinstellingen, samenbrengt. Het programma sluit de onderzoekscluster ‘Zorg voor rechtvaardigheid’ af, dat onderdeel is van de huidige tentoonstelling 84 STAPPEN. Onder de gasten bevinden zich activiste, schrijfster en model Jeanette Chedda, en 84 STAPPEN kunstenaar Inga Zimprich van de Feminist Healthcare Research Group.

Tijdens het FORUM zullen twee rondetafelgesprekken worden gehouden, waarbij praktijkvoorbeelden zullen worden uitgewisseld, gevolgd door een gemodereerde discussie.

Zorg voor rechtvaardigheid

Het pandemische tijdperk heeft paradoxen geïntroduceerd en uitvergroot binnen de sociale verdragen van het late kapitaal. Een van deze paradoxen is de koppeling van discoursen over 'zorg' aan radicale sociale atomisering. Onderwerpen van zorg worden steeds meer geïsoleerd en in directe relatie met de staat geplaatst. Ondertussen zijn de mogelijkheden voor gemeenschapszorg en praktijken van wederzijdse ondersteuning radicaal ingeperkt.

In Nederland staat deze periode in de schaduw van de privatisering van de gezondheidsinfrastructuur na de Deller-Simons-commissie van 1987. Binnen de kunsten gebeurt dit terwijl de cultuursector ernaar streeft om actieve en kwalitatief hoogstaande programma's te leveren ondanks de aanzienlijk verminderde overheidssteun sinds 2010.

De cluster 'Zorg voor rechtvaardigheid' beschouwt de interpellatie van gezondheid en sociale rechtvaardigheid. Het draait om het containerbegrip 'zorg' en om na te gaan wat het kan verhullen als het grenst aan neoliberale kaders van privatisering en genormaliseerde raciale ongelijkheid. Wie zijn de subjecten van zorg? En wat als de zorg niet gericht zou zijn op diegenen 'in nood', maar eerder op transformatieve projecten?

Dit programma wordt gepresenteerd in samenwerking met de Promiscuous Care Study Group van de Willem de Kooning Academie.

We zijn ons ervan bewust dat er mensen zijn die graag aan de TRAINING willen deelnemen, maar die door financiële instabiliteit en zorgen geen ticket kunnen kopen. Laat het ons weten door te mailen naar trainings [​at​] kunstinstituutmelly.nlen wij zorgen voor een gratis ticket en maximaal €20 aan onkosten om naar Kunstinstituut Melly te reizen.

Deelnemers

Netwerk

Series

Verwante items

back