NL EN

CONFERENTIE: Affective Graphic Design – Dag 2 van 2

Live en Online

AFFECTIVE GRAPHIC DESIGN is een tweedaagse internationale conferentie over de dialoog tussen beeldende kunst en grafische vormgeving. Georganiseerd door Kunstinstituut Melly in Rotterdam en in samenwerking met de Jan van Eyck Academie in Maastricht, omvat het programma twee online evenementen en vier live programma's met meer dan 20 sprekers uit binnen- en buitenland. Live of online, alle evenementen worden gehouden in het Engels bij Kunstinstituut Melly en zullen live worden gestreamd door ons en onze partner, Jan van Eyck. Hieronder het programma voor de tweede dag; let op: er is een koffiepauze van 30 minuten tussen elke sessie.

11:30 - 12:30 UUR

KEYNOTE: Twee van de drie dingen die ik weet over Maria
Online lezing door Nina Paim

Deze lezing vertelt het verhaal van een wilde detective die de voetsporen volgt van de in Brazilië geboren, in Bazel gevestigde kunstenaar, ontwerper en pedagoog Mary Vieira. Vieira's oeuvre omspant zowel dimensies als schalen, en omvat klein- en grootschalige sculpturen, tentoonstellings- en landschapsontwerp, maar ook boeken, prenten, posters, en meer. Hoewel haar oeuvre nog grotendeels ondergewaardeerd is, is ze vandaag vooral bekend om haar kinetische werken en sculpturen die uitnodigen tot een directe manipulatie door het publiek, die ze al in de jaren 1940 in Brazilië begon te maken. Met deze lezing vertrekken we vanuit de universiteitsbibliotheek van Bazel, waar de openbare sculptuur polyvolume: hexagonal, meta triangular itinerary of tactile communication sinds 1968 staat, en slingeren we door Berlijn, Belo Horizonte en daarbuiten, waar we geografieën, schalen en media vermengen en de verschillende outputs volgen van deze weinig bekende, zelfbenoemde "Braslerin".

Om deze lezing te geven, maakt Nina Paim online verbinding vanuit Basel, Zwitserland. Bekijk de presentatie hier terug.

13:30 - 15 UUR

PANEL: De-modernisering van de beeldcultuur
Live gesprek

Dit panel, gemodereerd door Yin Yin Wong, brengt grafisch ontwerpers Amy Suo Wu, Loraine Furter, Garine Gokceyan en Kristyan Sarkis samen om te discussiëren over de pogingen om de visuele cultuur te de-moderniseren door middel van typografie en letterontwerp.

Bekijk het gesprek hier terug.

15:45 - 16:45 UUR

KEYNOTE: Beste Karel: Over ontwerp en wederzijdse afhankelijkheid
Live lezing door Prem Krishnamurthy

Karel Martens (1939) is een van de meest iconische creatieve figuren in Nederland en wordt algemeen erkend voor zijn werk in boeken, installaties en allerhande drukwerk. In deze persoonlijke bijdrage plaatst Prem Krishnamurthy Martens' recente werk in het licht van zijn meervoudige onderlinge afhankelijkheden - met medewerkers, contexten, locaties, en zelfs het papier dat hij gebruikt. Het idee van grafisch ontwerp als een onpartijdig kader wordt in twijfel getrokken en een experimenteel format probeert nieuwe inzichten te verschaffen in Martens' veelzijdige praktijk.

Bekijk de presentatie hier terug.

17 - 18 UUR

PANEL: Collectief ontwerp
Live en online gesprek

Dit programma, gemodereerd door Jeroen Lavèn en met een videoclip van Robert Jonathan Koeyers, presenteert twee ontwerpteams: het studentencollectief Studio 4oo2 in Jakarta, dat de visuele identiteit voor Documenta 15 in Kassel ontwierp; de tweede een groep grafisch ontwerpers van Werkplaats Typografie in Arnhem, die dit jaar de visuele identiteit van Kunstinstituut Melly ontwierp, in dit programma vertegenwoordigd door Callum Dean, Wooseok Jang, Nina Schouten en Yan Zhihan. Beide teams vertellen over hun opdrachten en werkprocessen.

Bekijk het programma hier terug.

18:30 - 20 UUR

PANEL: Voorbij identiteiten
Live gesprek

Welke plek heeft het ontwerpen van grafische identiteiten (nog) in de hedendaagse ontwerppraktijk? In een panel gemodereerd door Clara Balaguer, zullen Sophie Douala, Cengiz Mengüç en Team Thursday discussiëren over identiteiten in de breedste zin van het woord: van corporate tot cultureel, van institutioneel tot je eigen identiteit.

Bekijk het programma hier terug.

ALGEMENE INFORMATIE

De bio's van alle DEELNEMERS staan hieronder, klik op hun naam voor meer details.

De toegang tot alle programma's van AFFECTIVE GRAPHIC DESIGN is gratis, maar zitplaatsreservering is vereist. Voor de live programma's is een geldig coronatoegangsbewijs vereist (een vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of bewijs van herstel). Voor meer informatie bezoek je de website van het RIVM.

AFFECTIVE GRAPHIC DESIGN wordt georganiseerd door Sofía Hernández Chong Cuy en Pilar Mata Dupont, in coproductie met Yin Yin Wong, ter gelegenheid van de lancering van de website en de nieuwe grafische identiteit van Kunstinstituut Melly, ontworpen door Emily Turner, Callum Dean, Yan Zhihan, Wooseok Jang, en Nina Schouten in het kader van het Collectief Leren in de Praktijk programma van het instituut in samenwerking met Werkplaats Typografie (Arnhem) en Wkshps (Berlijn/New York).

Deelnemers

Netwerk

Series

Verwante items

back