NL EN

CONFERENTIE: Affective Graphic Design – Dag 1 van 2

Live en Online

AFFECTIVE GRAPHIC DESIGN is een tweedaagse internationale conferentie over de dialoog tussen beeldende kunst en grafische vormgeving. Georganiseerd door Kunstinstituut Melly in Rotterdam en in samenwerking met de Jan van Eyck Academie in Maastricht, omvat het programma twee online evenementen en vier live programma's met meer dan 20 sprekers uit binnen- en buitenland. Live of online, alle evenementen worden gehouden in het Engels bij Kunstinstituut Melly en zullen live worden gestreamd door ons en onze partner, Jan van Eyck. Hieronder het programma voor de eerste dag; let op: er is een koffiepauze van 30 minuten tussen elke sessie.

14 – 15 UUR

KEYNOTE: Rondom het Zwarte Vierkant: Ontdekking tegenover Uitvinding
Online lezing door Irene V. Small

Deze lezing probeert drie ontdekkingen te doorgronden: het moment dat de Russische kunstenaar Kazimir Malevich het Zwarte Vierkant bereikte, het zogenaamde "nulpunt van de vorm" in 1915; de benoeming en beschrijving door de Braziliaanse kunstenares Lygia Clark van een ruimtelijn in haar schilderij Discovery of the Organic Line uit 1954, waarin het Zwarte Vierkant wordt aangehaald; en de onthulling in 2015 dat het eerdere schilderij een inscriptie bevat, "Battle of Negroes...", wat suggereert dat esthetische en raciale ontologieën van zwartheid vanaf het begin met elkaar verbonden waren. In constellating these events, I hope to suggest how the multi-temporal and real-time tenses of the contemporary might allow us to recover, discover, a paradigm of discovery against invention, thereby rearticulating the stakes of the modernist inheritance for the present.

Irene V. Small maakt online verbinding vanuit het Clark Institute, USA.


15:30 – 16:30 UUR

KEYNOTE: Het ontwerpen van een tijdperk: Vicente Rojo's rol in de Mexicaanse cultuur
Online lezing door Cuauhtémoc Medina

In het midden van de twintigste eeuw vonden velen die actief waren op het gebied van kunst waarschijnlijk een gemeenschappelijk element in de identiteit van affiches, boekomslagen, culturele bijlagen en tijdschriften die ze lazen. De meeste van deze affiches zijn waarschijnlijk ontworpen door dezelfde ontwerper, de schilder, ontwerper en redacteur Vicente Rojo (1932-2021). Vicente Rojo, een Catalaanse emigrant die in 1949 naar Mexico verhuisde om te ontsnappen aan de dictatuur van Franco in Spanje, beschouwde grafisch ontwerp als een vorm van culturele dienstverlening. Weinig mensen in de geschiedenis hebben zoveel invloed gehad op het creëren van de visuele cultuur van een tijdperk als Rojo voor de Mexicaanse cultuur. Deze lezing gaat over Vicente Rojo's leidende rol als leverancier van een esthetische schijn voor de dominante Mexicaanse moderne cultuur, de verre dialoog tussen zijn schilderkunst en ontwerp, met bijzondere nadruk op zijn kunstenaarsboeken in samenwerking met schrijvers als Octavio Paz, José Emilio Pacheco, of José Miguel Ullán.

Cuauhtémoc Medina maakt online verbinding vanuit MUAC in Mexico City, Mexico. U kunt de presentatie hier terugkijken.

17 - 18 UUR

PANEL: Synergie en samenwerking
Live panel discussie

Dit panel, gemodereerd door Yin Yin Wong, brengt een groep actieve beeldend kunstenaars en grafisch ontwerpers samen om te discussiëren over synergie en samenwerking tijdens het maken van kunstenaarsboeken. Deelnemers zijn Katja Mater, Elisabeth Klement, Aglaia Konrad, en Linda van Deursen (Mevis en van Deursen).

U kunt het programma hier terugkijken.

18:30 - 19:30 UUR

BOEKEN: The Book Lovers
Live gesprek met Mark von Schlegell en The Book Lovers

De laatste jaren is er in de beeldende kunst een wending te zien in de richting van verhalende literatuur. Een groeiende interesse in experimentele vormen van creatieve kritiek leidt tot een hybride tekstuele ruimte waarin theorie en praktijk, fictie en onderzoek, samenvloeien. Tijdens een openbaar gesprek zullen The Book Lovers (David Maroto en Joanna Zielińska) en Mark von Schlegell kwesties bespreken die verband houden met de uitputting van conventionele modellen van kritisch schrijven over kunst, en de mogelijkheden die worden geopend door alternatieve schrijfpraktijken, zoals de roman van de curator en de introductie in de kunstkritiek van middelen die gewoonlijk worden toegeschreven aan creatief schrijven.

Dit live programma zal worden ingeleid door Vivian Ziherl. U kunt het programma hier terugkijken.

20 - 21 UUR

BOEKEN: El Plástico, the Sun that lives inside the Rock
Live boekpresentatie door Laumes, met hapjes en wijnreceptie

Het boek El Plástico, the Sun that lives inside the Rock, gecreëerd door Laumes (Goda Budvytytė en Viktorija Rybakova), is een observatie over de evolutie van materiële plasticiteit; het is een verhaal over plastic waarvan Meso-Amerika het geboorteland is. Het verkent het verleden, het heden en de toekomst van plastic door ontmoetingen met verschillende mensen - een wever uit Oaxaca, een taxichauffeur, een socioloog die werkt aan afvalinzameling in Mexico-Stad, en de eigenaar van een kleine plasticfabriek in familiebezit. Het boek bevat een polymorf project dat het resultaat is van verscheidene jaren onderzoek door kunstenaar Viktorija Rybakova en ontwerper Goda Budvytytė. Het bevat een gesprek tussen de filosofen Kristupas Sabolius en Catherine Malabou, en essays van Post Brothers en Chris Fitzpatrick.

Deze boekpresentatie en wijnreceptie is inclusief een presentatie van Laumes, ingeleid door Jeroen Lavèn. U kunt het programma hier terugkijken.

ALGEMENE INFORMATIE

De bio's van alle DEELNEMERS staan hieronder, klik op hun naam voor meer details.

De toegang tot alle programma's van AFFECTIVE GRAPHIC DESIGN is gratis, maar zitplaatsreservering is vereist. Voor de live programma's is een geldig coronatoegangsbewijs vereist (een vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of bewijs van herstel). Voor meer informatie bezoek je de website van het RIVM.

AFFECTIVE GRAPHIC DESIGN wordt georganiseerd door Sofía Hernández Chong Cuy en Pilar Mata Dupont, in coproductie met Yin Yin Wong, ter gelegenheid van de lancering van de website en de nieuwe grafische identiteit van Kunstinstituut Melly, ontworpen door Emily Turner, Callum Dean, Yan Zhihan, Wooseok Jang, en Nina Schouten in het kader van het Collectief Leren in de Praktijk programma van het instituut in samenwerking met Werkplaats Typografie (Arnhem) en Wkshps (Berlijn/New York).

Deelnemers

Netwerk

Series

Verwante items

back