NL EN

FORUM: Constellaties

Live Reserveer tickets

Ons programma FORUM: Constellations nodigt iedereen uit, van jong tot oud, om de gesprekken rond de tentoonstelling My Oma verder te verdiepen en deze op een nieuwe manier te ervaren. Wat vertellen de verschillende generaties in families ons? Hoe ervaren wij de verhalen die onze oma of opa ons hebben verteld of nog steeds vertellen? En wat doen we met die verhalen?

Doe mee met ons dynamisch programma op zaterdag 13 april van 14 tot 17 uur. FORUM: Constellations bestaat uit een panelgesprek, een spoken word optreden, muziek performances, filmvertoningen en een voorleesshow voor kinderen. Tijdens deze middag zullen er twee rondes zijn waarbij sommige activiteiten tegelijkertijd plaatsvinden. De voertaal voor het panel, het spoken word optreden en de voorleesshow is Nederlands.Koop je ticket via de knoppen hieronder. Tickets voor het gehele programma zijn verkrijgbaar voor €8,- incl. het panelgesprek De Gesuikerde Onderneming. Tickets voor het programma zonder panel zijn verkrijgbaar voor €6,-. Iedereen die 18 jaar en jonger is kan hieronder een gratis ticket reserveren! Ook voor de volwassenen die met de kinderen meekomen.

Panel en spoken word — De gesuikerde onderneming

Tyler en Sebastian Koudijzer nemen je mee op reis door Suriname, met een spoken word optreden en panelgesprek. Eerder maakten ze de reis fysiek met hun grootouders samen, op zoek naar de plekken die voor hen belangrijkere herinneringen dragen. Al deze plekken werden ruim 50 jaar geleden verlaten door hun opa en oma, toen ze naar Nederland kwamen. Voor FORUM gaan ze met hun oma in gesprek over deze reis en over haar herinneringen aan de plekken in haar jeugd. Daarnaast brengen ze een ode aan hun oma door een aantal spoken word stukken voor te dragen.

Muziekoptredens

Benieuwd naar collectieve geluiden van Tayler Calister en Louis Windzak? Tayler is een jonge gitarist die zijn weg maakt in de muziekwereld en Louis een soulzanger die actief is sinds de jaren 60. Samen bundelen ze hun talenten om een generatiekloof te overbruggen en te laten zien dat leeftijd geen rol speelt in het leren van elkaar.

Filmvertoningen

Diana Al-Halabi: The Disaster Cannot Be Contained
In 2020 werd Beiroet getroffen door een ramp: de stad werd geraakt door de grootste niet-nucleaire explosie in de geschiedenis, resulterend in honderden slachtoffers. Filmmaker Diana Al-Halabi heeft een liefde voor havens en heeft in het verleden in de haven van Beiroet gewerkt. Ze trekt een poëtische parallel tussen de haven van Rotterdam, waar ze was toen ze over de explosie hoorde, en die van Beiroet. De explosie trof Beiroet in zijn kern, terwijl de verhalen reiken veel verder.

Yusser al Obaidi: My watan is not a burning house, it is my bibi’s home
De grootmoeder van Yusser, haar bibi, neemt het publiek mee op haar eigen weg over de grenzen. Dit gesprek tussen Yusser al Obaidi en haar bibi toont hoe politieke onderdrukking zijn uitwerking heeft op zowel geografische als sociale ruimtes.

Uriël Matahelumual: Goldfish for Breakfast
Senioren Atifah, Mel en Rita wonen samen op een schip en ontbijten vaak gezamenlijk. Dit keer staat het ontbijt in het teken van de verjaardag van de goudvis El Tigre, die ze voor het eerst vieren sinds de dood van de geliefde bewoner Leviy. Tijdens de voorbereidingen voor de verjaardag komt iedereen erachter dat Leviy’s afwezigheid een gat heeft achtergelaten, en ze weten niet hoe ze met het verdriet van haar dood om moeten gaan. Een gat dat ze niet kunnen vullen met bosbessenmuffins, terwijl een onbekende gast op bezoek komt.

De film Goldfish for Breakfast is een resultaat van de vijfde editie van ons jaarlijks educatie programma CLIP (Collectief Leren in de Praktijk).

Meriem Bennani: Siham & Hafida
Tijdens FORUM is ook het videowerk Siham & Hafida te zien van Meriem Bennani. Het werk is onderdeel van de My Oma tentoonstelling en geeft inzicht in het leven van twee rivaliserende chikha artiesten. De vrouwen beoefenen een traditionele vorm van dans en zang die prominent aanwezig is in het Marokkaanse nachtleven en op feesten, en tegelijkertijd een vorm van verzet was tijdens het Franse koloniale tijdperk: Aita.

Voorleesshow en workshop voor kinderen

Wie zijn de superhelden van vandaag? Faizi de Voorleesvader zal voorlezen uit een superhelden boek “Er zit een superheld in je boek”, geschreven door Tom Fletcher. Aan de hand hiervan mogen de kinderen aan de slag gaan met het maken van een eigen superhelden cape of masker om de jonge helden in Gaza en Palestina te eren.

Voor deze workshop vragen we alle deelnemers om een eigen oud T-shirt mee te nemen waarin geknipt en geplakt mag worden. Tijdens het FORUM programma zal er ook een ophaalactie voor hulp aan Gaza zijn. Het geld zal via GoFundMe geschonken worden aan families met kinderen uit Palestina die een nieuw leven moeten opbouwen en alle hulp hierbij kunnen gebruiken.

Daarnaast zal er ook een mogelijkheid zijn om te doneren aan Palestina Fonds van Stichting Plant een Olijfboom, die mensen in nood ondersteunen met o.a. voedsel, eten, kleding en medische hulp.

Deelnemers

Series

Verwante items

back