NL EN

BOEKEN: Opkomst van Nieuw Rechts in Nederland

Live Uitverkocht

Kom naar een avond vol BOEKEN over 'De opkomst van Nieuw Rechts' van socioloog Merijn Oudenampsen, in gesprek met curator en criticus Edwin Nasr en gepresenteerd in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam.

In eerdere edities van BOEKEN in 2022 is aandacht besteed aan inheemse kennis, homoseksuele geschiedenissen en de Caribische kunstscene. In deze editie van BOEKEN gaan we dieper in op de culturele politiek en het sociale klimaat in Nederland na de radicale 'verschuiving naar rechts' van de vroege jaren 2000. Een verschuiving die tot op de dag van vandaag bepalend is voor de randvoorwaarden van artistieke productie.

In zijn gelauwerde boek 'De opkomst van Nieuw Rechts' betoogt Merijn Oudenampsen dat de opleving van Nieuw Rechts niet slechts een 'politieke stijl' is, maar eerder een verzameling economische ideeën.

Oudenampsen heeft de radicale gebeurtenissen van de vroege jaren 2000 in Nederland nauwkeurig onderzocht en beargumenteerd. Waaronder de razendsnelle opkomst en vroege dood van de Rotterdamse politicus Pim Fortuyn—geplaatst binnen de unieke Nederlandse context van het naoorlogse Nieuwe Links—en de krachtige rechtse ideologische campagnes uit de jaren negentig.

In plaats van reactionaire tegengeluiden ontdekt Oudenampsen een intellectueel project om de Nederlandse samenleving te herstructureren. Zijn boek traceert; "de opstand van de geest in plaats van die van de onderbuik".

Deelnemers

  • Merijn Oudenampsen, Edwin Nasr

Netwerk

Series

back