NL EN

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst lezing door Yvonne Dröge Wendel

[figure stream_yvonne_droge_wendel]

De Dr. A.H. Heineken Stichting voor de Kunst en Witte de With nodigen u uit voor de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst lezing door Yvonne Dröge Wendel.

Dingen, objecten en artefacten lopen als een rode draad door de loopbaan van kunstenaar Yvonne Dröge Wendel. Een loopbaan met vele curieuze hoogtepunten. Zo trouwde Yvonne Dröge in 1992 met Wendel, een kast uit haar moeders erfenis, en voegde zijn naam aan de hare toe. In 1994 liet ze haar Renault 16TL inzegenen in Rome. Vanaf 2000 vinden over de hele wereld openbare performances plaats met Black Ball, een gigantische bal van vervilte wol. Het werk was te zien in Leeuwarden, Bolzano, Newcastle, Istanbul, Odense, Johannesburg en Rotterdam. Begin 2008 richtte Dröge Wendel een Item Store in. Een winkel voor dingen die nog gedefinieerd moesten worden. Momenteel werkt zij aan haar nieuwe werk: Denk Tank, een tank in de letterlijke zin van het woord.

Op 29 september 2016 nam Yvonne Dröge Wendel de prestigieuze Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2016 in ontvangst. De jury roemt Dröge Wendel unaniem om haar originaliteit, vitaliteit en inventiviteit, waarbij zij op een speelse, filosofische manier de relatie tussen mensen en dingen onderzoekt. Haar praktijk wordt in deze korte video geïllustreerd (maker: Henk Visser DigiEmotion).

[figure Yvonne Droge Wendel]

Traditioneel geeft de laureaat een lezing op een locatie naar keuze. Dröge Wendel koos Witte de With Center for Contemporary Art, waar zij in 1996 haar eerste groepstentoonstelling had: Voorwerk 5.

In haar lezing gaat Yvonne Dröge Wendel nader in op haar onderzoek naar het relationele en performatieve vermogen van dingen. Klaas Kuitenbrouwer, expert new media/digitale cultuur bij Het Nieuwe Instituut, reflecteert op het werk van Yvonne Dröge Wendel. Aansluitend gaat de kunstenaar in gesprek met het publiek onder leiding van Yoeri Meessen, Associate Director Education & Public Affairs Witte de With.

Na afloop bent u welkom voor een drankje.

Voorafgaand aan de lezing wordt u uitgenodigd om de lopende tentoonstellingen in Witte de With te bezichtigen: de groepstentoonstelling In the Belly of the Whale; Kasper Bosmans — Decorations; Fabian Bechtle and Adriana Ramic — Rome Was Built For A Day, en; Mark Geffriaud — two thousand fifteen.

Over de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst wordt eens in de twee jaar uitgereikt en is de grootste beeldende kunstprijs van Nederland die wordt gefinancierd uit een particulier fonds, de Dr. A.H. Heineken Stichting voor de Kunst. De prijs is in 2016 voor de vijftiende maal uitgereikt en bestaat uit een sculptuur, een publicatie en/of tentoonstelling (ter waarde van 50.000 euro), en een geldbedrag van 50.000 euro. Eerdere laureaten waren onder anderen Mark Manders, Barbara Visser, Job Koelewijn, Peter Struycken, Daan van Golden, Aernout Mik, Guido Geelen en Wendelien van Oldenborgh.

Voor meer informatie www.knaw.nl/yvonnedrogewendel of www.heinekenprizes.org.

De toegang is gratis, maar zitplaatsen zijn beperkt. Tickets.

Deelnemers

Verwante items

back