NL EN

Black Archives, Black Radicalism Session

De huidige bewegingen tegen Zwarte Piet en racisme zijn ook wel de ‘tweede anti-racismegolf’ genoemd. De eerste vond plaats in de Jaren 70 en 80, met organisaties als LOSON en SAWO. Echter, in The Black Archives werd recent een ‘actief vergeten’ geschiedenis ontdekt over radicale zwarte activisten die zich al in de jaren 50 en 60 organiseerden. Met name het verhaal van Otto en Hermie Huiswoud is zo’n voorbeeld van een verborgen geschiedenis van de strijd tegen racisme en kolonialisme in Europa. De Huiswouds waren onderdeel van en internationaal netwerk van zwarte activisten dat opkwam tijdens de ‘Harlem Renaissance’ en zich organiseerden rondom Marxistisch en pan-Afrikaans gedachtegoed. Dit netwerk onderhield relaties met gevestigde denkers, schrijvers en organisatoren, waaronder W.E.B. Du Bois, George Padmore en Claud McKay. Otto Huiswoud debatteerde met Marcus Garvey in Jamaica, ontmoette Lenin, en stond kritisch tegenover de vroege onafhankelijkheidsbeweging van de Surinamers in Nederland. Toch zijn zijn naam en werk bij velen onbekend.

Dr. Kehinde Andrews zal zwart activisme bespreken en de rol die zwarte activisten innamen binnen de Europese context. Hij schetst zo de historische context waarin de Huiswouds actief waren. Wat is zwart activisme en hoe kan dit fenomeen begrepen worden in de hedendaagse maatschappij? Hoe waren zwarte radicale denkers uit verschillende landen, continenten en generaties met elkaar verbonden? En welke lessen kunnen we leren met betrekking tot hedendaags activisme en actuele politiek?

[figure black_radicalism_session_live]

Programma

19:30 – Welkom
19:40 – Keynote: Dr. Kehinde Andrews
20:30 – Pauze
20:45 – Discussie
21:30 – Einde programma

Dit evenement maakt deel uit van The Black Archives on Tour: Verborgen verhalen van zwart verzet in Nederland (17 – 25 juni), en het Cinema Olanda: Platform programma.

Deelnemers

Verwante items

back