NL EN

BOEKEN: Laura Raicovich

Live Reserveer tickets

Dit evenement zal ook live worden gestreamd op deze pagina, evenals op YouTube en Facebook Live. Registratie is niet nodig.

Kom vrijdagavond naar BOEKEN, met schrijfster en curator Laura Raicovich.

In deze speciale BOEKEN-editie zal Raicovich haar nieuwe publicatie Culture Strike: Art and Museums in an Age of Protest (Verso, 2021) lanceren. Dit boek gaat in op de groeiende spanning tussen de verwachtingen van het publiek en het mandaat, de rol en de structurele voorwaarden van kunstmusea in de Verenigde Staten en daarbuiten. Het bespreekt bekende casestudies zoals het aftreden van Warren Kanders uit het bestuur van het Whitney Museum vanwege investeringen in de munitie-industrie en traangas, maar ook protestpogingen over politiek in musea in de VS en internationaal.

Culture Strike is ook geschreven op basis van persoonlijke ervaringen. Als directeur van het Queens Museum in New York werkte Raicovich aan haar befaamde sociale visie op kunstinstellingen die brede en transformerende publieke belangen dienen. In 2018 nam ze ontslag, vanwege een geschil met het bestuur van het museum en stadsambtenaren met betrekking tot de publieke verantwoording van de instelling na de verkiezing van Donald Trump.

Naast het delen van een lijst met boeken die Raicovich's onderzoek en denken delen, zal dit evenement de publicatie lanceren met een gesprek over de huidige impasses die instellingen onder ogen zien en stellen, evenals de mogelijke rol die ze kunnen dienen in tijden van sociale transformatie. Deze boekpresentatie vindt plaats in samenwerking met Protocinemas (Istanbul).

"Culture Strike is een must-read verslag van hoe musea zichzelf hebben gepositioneerd als progressief terwijl ze hard hebben gewerkt om de status quo te handhaven. Geschreven door iemand die het klappen van de zweep kent en puttend uit interviews en gesprekken uit alle hoeken van de kunstwereld, is het een routekaart van hoe we zijn gekomen waar we nu zijn, een blauwdruk voor verandering, en een liefdesbrief aan musea vanwege hun potentieel om de wereld te veranderen als we maar anders over ze zouden denken."
— Aruna D'souza, auteur van Whitewalling: Art, Race, & Protest in 3 Act

Deelnemers

Series

back