NL EN

VERTONING: Chantal Akerman, News from Home, 1977

Van 1971 tot 1973 verbleef de Belgische cineaste en kunstenaar Chantal Akerman (1950-2015) in New York. Daar kwam ze in contact met experimentele kunstenaars als Babette Mangolte, Jonas Mekas en Yvonne Rainer. Tijdens haar tijd in New York stuurde haar moeder haar voortdurend brieven waarin ze haar dochter op de hoogte hield van het dagelijkse leven in Brussel: wie er getrouwd was, wie overleden, dat ze zich zorgen maakt over haar en dat ze hoopt dat alles goed gaat ginds.

In News from Home (1977) horen we de stem van Akerman die deze brieven voorleest, terwijl we beelden zien van de straten en metrostations van New York. De film is zowel een portret van een vrouw – de moeder van Akerman, maar misschien ook wel, op indirecte manier, van Akerman zelf – als van een stad.

Na de vertoning deelt kunstenaar Manon de Boer haar gedachten over News from Home en andere films van Chantal Akerman die belangrijke referenties zijn voor haar eigen werk.

Deze vertoning is georganiseerd in het kader van Een tentoonstelling met werken van Dora García, Sharon Hayes, Emily Jacir, Mahmoud Khaled, Carlos Motta, Wu Tsang, en Akram Zaatari, en een brief van Quinn Latimer waarin verschillende aspecten van briefuitwisselingen verkend worden.

Deelnemers

Verwante items

back