NL EN

GESPREK met curatoren José Roca en Raphael Chikukwa

Met een missie om het werk te presenteren en te bespreken dat vandaag de dag door beeldende kunstenaars en culturele makers van over de hele wereld is gemaakt, kom je bij ons voor een gesprek met José Roca, artistiek directeur van FLORA ars + natura in Bogotá, en Raphael Chikukwa, hoofdconservator van de National Gallery van Zimbabwe, die zullen spreken over hun programma's en curatoriële visies. Dit evenement wordt mogelijk gemaakt door het bezoek van de twee curatoren aan Nederland, als onderdeel van het 'Internationale bezoekersprogramma' van het Mondriaan Fonds.

Raphael Chikukwa

Raphael Chikukwa werd geboren in Zimbabwe en werkte meer dan tien jaar als onafhankelijk curator voordat hij halverwege 2010 als hoofdconservator bij de National Gallery of Zimbabwe ging werken. Hij is de grondlegger van het eerste paviljoen van Zimbabwe in 2011 en heeft ook het Zimbabwe Paviljoen 2013, 2015 en 2017 samengesteld tijdens de Biënnale van Venetië. Chikukwa is een van de oprichters van het door PUMA gefinancierde Creative Africa Network als redacteur en adviseur van het project van 2008 tot 2009. Hij is ook de co-curator van de Basket Case tentoonstelling in 2014 en co-curator van Kabbo Ka Muwala: Migration and Mobility in Contemporary Art, Zimbabwe, Uganda and Germany. De tweede Johannesburg Biënnale in 1997 vormde een aanzet voor Raphael's curatoriële carrière nadat hij als vrijwillige gids voor de Biënnale had gewerkt. Later verhuisde hij naar zijn geboorteland Zimbabwe als een proces van terugkomst naar zijn vaderland. Onlangs was hij een van de zeven curatoren uit Afrika die aanwezig was op het Tate Modern Symposium "Curating Africa", waar hij een paper over zijn curatoriële praktijk presenteerde. In 2008 vertegenwoordigde Chikukwa Afrika tijdens de 2008 Art Basel Miami Conversations in de Verenigde Staten van Amerika. De American Center Foundation reikte ook in 2006 - 2007 een studiebeurs uit aan Raphael en hij reisde door West-Afrika voor zijn curatorschap. Het is zijn bedoeling om het beeldende kunstlandschap van Zimbabwe te veranderen.

José Roca

José Roca is een Colombiaanse curator die werkt vanuit Bogotá en is momenteel de artistiek directeur van FLORA ars + natura en curator van de LARA-collectie, Singapore. Van 2012 tot 2015 was hij de Estrellita B. Brodsky adjunct-curator van Latijns-Amerikaanse kunst in Tate, Londen. Hij beheerde, voor een decennium, het kunstprogramma aan de Banco de la República in Bogotá. Roca was co-curator van de I Poly / graphic Triennial in San Juan, Puerto Rico (2004), de 27e Bienal de São Paulo, Brazilië (2006) en de Encuentro de Medellín MDE07 (2007), en was de artistiek directeur van Philagrafika 2010. Hij was juryvoorzitter van de 52e Biënnale van Venetië (2007) en was de hoofdconservator van de 8 Bienal do Mercosul in Porto Alegre, Brazilië (2011). Hij is de auteur van Transpolitical: art in Colombia 1992-2012 (met Sylvia Suárez), en Waterweavers: A Chronicle of Rivers (met Alejandro Martín), uitgegeven door het Bard Graduate Center in New York in samenwerking met de tentoonstelling Waterweavers: The River in Contemporary Colombian Visual and Material Culture (2014).

Deelnemers

Netwerk

back