NL EN

PERFORMANCE: Act 1 & Act 2, Michiel Huijben

Live Reserveer tickets

Locatie: Auditorium, Kunstinstituut Melly
Dezelfde performance is gepland op zaterdag 11 september om 12:30 uur.

In 2020 hebben we beeldend kunstenaar Michiel Huijben de opdracht gegeven onderzoek te doen naar het ontwerp van ons gebouw, tegen de achtergrond van het laat negentiende-eeuwse debat over een ‘officiële’ nationale stijl. Ons eigen gebouw werd ontworpen door de stadsarchitect C.B. van der Tak en werd in de jaren 1870 opgeleverd als hogereburgerschool voor meisjes.

Tijdens deze middag is het publiek welkom om te genieten van een tweedelige voorstelling die Huijben's onderzoek en installatie activeert:

De Eerste Akte gaat uit van het specifieke karakter van de buitenkant van het gebouw. Het verhaal begint met 3D-scans van ornamentele sculpturen van de voorgevel van het instituut, en zoomt daarna uit naar de omringende stad via andere voorbeelden van negentiende-eeuwse architectuur in Rotterdam. Deze ornamenten kunnen worden gezien als personages, sculpturen, of simpelweg als figuranten in het debat over een nationale architectuurstijl. Huijben zal deze stukken op verschillende tijdstippen gebruiken voor een live performance; op een video is te zien hoe de kunstenaar hiervoor aan het repeteren is.

De Tweede Akte zal plaatsvinden rond een denkbeeldige plattegrond van het interieur waarin is weergegeven hoe het gebouw oorspronkelijk werd gebruikt. Door middel van archieffoto’s en herinterpretaties van ruimtelijke opstellingen en bouwtekeningen, gaat het verhaal vervolgens in op de openheid van de ruimtes, natuurlijk licht, en de eisen die rond het begin van de twintigste eeuw werden gesteld aan onderwijsarchitectuur. De live performance van de kunstenaar zal later ook te zien zijn als video.

Er zal een pauze zijn tussen akte 1 en akte 2.

Kun je zaterdag niet, kom dan zondag om 16 uur voor dezelfde performance.

Deelnemers

Curators

Series

Verwante items

back