NL EN

WORKSHOP met Maria Khatchadourian: Making Halva

Online Reserveer tickets

Halva, Halwa of Halvah, is een zoet dessert waarvan de oorsprong breed wordt bediscussieerd; geleerden suggereren dat het dateert uit 3000 BCE en bestaat uit drie ingrediënten: olie, bloem en suiker. Diep in mijn geheugen wordt Halvah geassocieerd met zondagochtend waar mijn moeder dit gerecht als ontbijt bereidde met bloem, boter en gelijke delen water en suiker gekookt met kaneelstokjes, die ze voorzichtig over de geroosterde bloemmix goot. Dit eenvoudige recept met drie ingrediënten met aardse smaken heeft verschillende variaties in het Midden-Oosten, Zuid-Azië, de Kaukasus en de Balkan.

Deze workshop presenteert een uitweiding van HKU-alumna Maria Khatchadourian's huidige praktijk en onderzoek op het gebied van installatiekunst in relatie tot de landschappen en ruimtes die we bewonen, metaforisch en fysiek. In een demografie waar oorlog en conflicten bestaan als de wind die altijd verschuift, van de ene regio naar de andere, hoe kunnen we ons dan opnieuw een gevoel van beschutting voorstellen, een gevoel van ‘thuis', en hoe onze verliezen zich manifesteren in relatie tot onze fysieke en psychologische topologieën.

Terwijl ze je door de stappen van het maken van Halva leidt, zal Maria op poëtische wijze een intergenerationele geschiedenis van verlies en verplaatsing in kaart brengen, door middel van een mondelinge en visuele route van beweging - van Armenië tot Syrië, Libanon en Nederland. Tijdens de sessie zullen we noties van thuis bespreken en het verlies van controle over een steeds veranderende leefomgeving die verplaatsing vindt in gewoonten die van de ene generatie op de andere worden doorgegeven.

Terwijl mijn ogen gedwongen worden te blijven wennen aan vreemde landschappen, mijn tong aan onbekende talen, wordt Halva een manier om door het visuele repertoire van onuitgesproken geschiedenissen te werken. Zeker is dat ondanks vervreemde ogen en verdoofde tongen, dit ritueel altijd als thuis voelt.

Dit event wordt gepresenteerd door Kunstinstituut Melly in samenwerking met Hogeschool voor de Kunsten Utrecht Master Scenography, in de serie ALUMNI PRESENT.

Wat bereid je voor?
Deelnemers aan de workshop krijgen enkele dagen vantevoren een lijst met ingrediënten, om voorafgaand aan de workshop in te kopen.

Over Maria Khatchadourian
Maria Khatchadourian (1982, Beiroet) is scenograaf en beeldend kunstenaar, momenteel woonachtig in Amsterdam. Ze studeerde in 2018 af aan de HKU, met een Master in beeldende kunst en design met een focus op scenografische praktijken op het gebied van installatiekunst. Verplaatsing, verlies, ruïnes en de ruimtes die we bewonen (mentaal en fysiek) staan centraal in haar praktijkgericht onderzoek. Rotsen, glas, steen, schuim en andere teruggewonnen bouwmaterialen overlappen elkaar in een driedimensionale, ruimtelijke assemblage met beelden, bewegend en stilstaand, terwijl ze de kwetsbaarheid van de wezens en de tijd waarin we leven onderzoekt. Haar werk richt zich op het in kaart brengen van de emotionele en ecologische wonden en hoe deze te vertalen naar site-responsive installaties.

back